Výběr monológů ,básně a prózy k talentovým zkouškám
Text dotazu
Prosím o pomoc s výběrem textů na talentové zkoušky JAMU Brno - činoherní herectví :
- tři úryvky z různých divadelních her [ spíše monológy ] doba trvání každého monológu 2-4 minuty
- dvě básně
- jeden úryvek prózy, doba trvání okolo 2 minut
Všechny texty musí být v českém jazyce. Jsem jemná a romantická holka, ale dokážu se taky pěkně rozbouřit . Přivítam i texty méně známe, němusí to být klasika . Budu ráda když se vám na mně podaří něco najít. Předem děkuji za vaší pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
rádi bychom Vám s hledáním textů pomohli, avšak v rámci výběru textů určených pro divadelní přednes nejsme kompetentní a netroufáme si hodnotit, jaké texty jsou vhodné pro přijímací zkoušky. Doporučujeme Vám obrátit se na nějakého staršího studenta divadelní fakulty, divadelní knihovnu (knihovna Jamu nebo Divadelního ústavu) nebo jiného zkušeného odborníka (učitele v gramatickém kroužku, učitele ze základní umělecké škole, češtináře, profesionálního herce, hereckého pedagoga). Až budete znát názvy textů, můžeme Vám pomoci s jejich dohledáním, případně zaslat kopie (placená služba).
Pomoci načerpat inspiraci by Vám mohly následující internetové stránky: http://www.josek-shakespeare.com/monology-a-citaty/, ale také podobně znějící starší dotaz PSK: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/vyber-monologu-a-basne-k-talentovym-zkouskam
Dále se nám podařilo najít na internetu články, které se zabývají problematikou přijímacích zkoušek na herecké obory a kde byste se mohla dozvědět cenné informace:
http://zena-in.cz/clanek/peprne-tema-prijimacky-na-herectvi
http://pufflie.blog.cz/1409/priprava-na-damu-cast-prvni
https://www.topzine.cz/vybrali-jsme-5-divadelnich-skol-vystupte-ze-stinu-a-stante-se-hercem
http://damujamu.blog.cz/1607/letni-skola-jamu
http://www.rodina.cz/nazor17453026.htm
https://www.zpovednice.cz/detail.php?statusik=417046
https://www.youtube.com/watch?v=aCPrmZ5VHQM
Divadelní školy neposkytují pravidelné přípravné kurzy (jistou výjimkou může být Letní škola na JAMU, viz výše). Kurzy si můžete zaplatit u soukromých pedagogů, viz http://www.herectvi.cz/tabid/66/Default.aspx
http://evahorka.euweb.cz/
Podařilo se nám najít ještě následující literaturu, která by mohla pomoci alespoň v teoretické přípravě:
BERGMAN, Aleš. Studie o herectví a jeho pedagogice. Vydání první. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 2016. 129 stran. Cesty k herectví. ISBN 978-80-7460-099-9.
VODIČKA, Libor. Úvod do studia divadla: studijní text pro kombinované studium [CD-ROM]. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. Studijní opora. Požadavky na systém: Adobe Acrobat Reader (na disku). ISBN 978-80-244-1817-9.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2017 22:38
Matěj píše:
Pondělí 10.01.2022 09:00
- dvě básně
- jeden úryvek prózy, doba trvání okolo 2 minut
Všechny texty musí být v českém jazyce. Jsem humorně založený kluk, který se nebojí udělat si srandu ze všeho. Problém s vystupováním nemám. Přivítam i texty méně známe, němusí to být klasika . Budu rád když se vám na mně podaří něco najít. Předem děkuji za vaší pomoc
PSK - admin píše:
Úterý 11.01.2022 13:22
Dobrý den,
jak již bylo uvedeno v našich předchozích odpovědích k tomuto tématu v rámci služby Ptejte se knihovny, výběr textu by měl odrážet Vaši osobnost a Vaše cítění. Doporučovat monology a básně na míru takto na dálku je velmi těžké.
* https://www.ptejteseknihovn[…]prozy-k-talentovym-zkouskam
* https://www.ptejteseknihovn[…]basne-k-talentovym-zkouskam
V případě, že byste sám nenalezl žádný monolog, který by Vám byl blízký, doporučujeme obrátit se s žádostí o pomoc na odborné knihovníky z Divadelního ústavu (https://www.idu.cz/cs/sluzby/knihovna).
U básní by Váš výběr měl být pravděpodobně ještě niternější. Tedy, vyberte básně autora, kterého rád čtete, který je Vám blízký. Nabídka básnických sbírek různých forem, žánrů a provedení je opravdu velmi široká.
Pokud byste tíhl spíše ke klasice, můžete si vybírat např. z volně dostupné databáze poezie 19. a 20. století: Česká elektronická knihovna: http://www.ceska-poezie.cz/cek/ (do databáze je třeba se registrovat, přístup je ovšem zdarma).
Pokud byste dal přednost spíše nějaké novější básnické sbírce, můžete zkusit zapátrat ve sbírkách, které byly oceněny. Například v rámci Ceny Jiřího Ortena: https://www.cenajirihoortena.cz/ či ankety Magnesia litera: https://www.magnesia-litera.cz/ . Přehled vydaných básnických sbírek naleznete též v katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]e=find-b&local_base=nkc - Tematická mapa fondů, Beletrie, Česká poezie).
Více informací k příjímacím zkouškám naleznete v publikaci:
JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ. Divadelní fakulta. Studuj DF: informace pro uchazeče o studium. Vydání první. V Brně: JAMU, 2019. 159 stran. ISBN 978-80-7460-163-7.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu