svátek Stanislava (13.11.)
Text dotazu
Dobrý den, v den 13.11. měl dříve svátek Stanislav, tehdy tam ještě bylo Stanislav Kostka. Od určité doby bylo jméno změněno na Tibor. Neporadili byste mi, kdy k této změně došlo? Děkuji za informaci.
Odpověď
Dobrý den,
najít odpověď na Vaši otázku nebylo jednoduché, protože Národní knihovna ČR má kalendáře, příp. diáře, většinou v archivním exempláři, který není běžně přístupný a i když jsme oslovili agenturu, která se zabývá soudněznaleckými posudky v oblasti jmen, zdroj, kde by byla Vámi sledovaná otázka vysvětlena,  jsme nenašli. Nakonec se nám podařilo zjistit následující:
ještě v roce 1978 bylo jméno Stanislav v kalendáři dvakrát. Stanislav mohl slavit svůj svátek 7. května nebo, dle svátku svatého Stanislava Kostky, dne 13.listopadu. Dnes český kalendář uvádí pouze datum 7. května.
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/stanislav/?searchterm=stanislav
Použitá literatura:
KADEŘÁVEK, Václav. Církev a čas. 1. vyd. Praha : Ústřední církevní nakladatelství, [1982].
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude jmenovat?. 1. vyd. Praha : Academia, 1978.
Nakonec se nám do ruky dostal Kalendář Československého světa  z let 1979 - 1981, které vydávala agentura Orbis a zjistili jsme, že v roce 1979 byl v českém kalendáři uveden Stanislav jen 7.května a  13. listopadu byl Tibor a další roky to tak zůstalo (1980, 1981, 1991, 2005). Ve slovenském kalendáři, který je zastoupen v Kalendáři Československého světa stejnou měrou,  je Stanislav v roce 1979 a dál jen 13.11. (Tibor je 10.11.).
Lze se  nejspíš domnívat, že se změnily svátky Stanislava v českém kalendáři od roku 1979.
Našli jsme jeden odkaz na internetu, který se zabývá změnami mezi lety  1980 a 2010, ale Stanislav není zmiňován ve výčtu  jmen, http://www.vitalia.cz/clanky/kalendar-1980-2010-2040; tzn. že od roku 1980 ke změně již nedošlo (a muselo dojít tedy v roce 1979).
Služba Ptejte se knihovny před časem zpracovávala i dotaz na Stanislava Kostku Neumanna,. http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/stanislav-kostka-neumann/?searchterm=stanislav
Z odpovědi uvádíme, viz níže, třeba by Vás zajímalo:
S.K. Neumann byl pokřtěn jmény Stanislav Jan Konstantin Václav Bohudár  a později přešel do slovníku a učebnic pod jménem Stanislav Kostka Neumann. Druhé křestní jméno však nikdy neužíval a také Neumannův první životopisec Bohumil Polan je ve své knize Se Stanislavem K. Neumannem neuvádí.
Zdroj: MACHÁČEK, Miroslav. Stanislav K. Neumann. Praha : Horizont, 1985. s. 14.
Domníváme se, ze jméno Kostka mohlo vzniknout jako zdrobnělina ze jména Konstantin. Kniha "Jak se bude vaše dítě jmenovat?" uvádí u jména Konstantin domácí podoby Kosťa, Kosta, Kostek, Stanka, Tyn(ek) ap. Další varianty jména Konstantin jsou uvedeny i na internetu:
* KNAPPOVA, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha : Academia, 2006. s. 192. ISBN 80-200-1349-0.
* http://de.wikipedia.org/wiki/Diminutivsuffix - Konstantin = Kostyja, Kostenka, Kostik, Kostka
* http://ftp.rootsweb.com/pub/usgenweb/il/misc/misc/names.txt
* http://www.namepedia.org/de/firstname/Konstantin/
* http://www.sca.org/heraldry/paul/ko.html
Ve  "Slovníku soudobých českých spisovatelů" jsme nalezli ještě jeden výklad ... po otci byl Neumann šlechtického původu polského, odtud také křestní jméno Stanislav Kostka ...
KUNC, Jaroslav. Slovník soudobých českých spisovatelů : krásné písemnictví v letech 1918-1945. 2. díl.  Praha : Orbis, 1946. s. 575
Další možným vysvětlením tedy podle našeho názoru je, že jméno Kostka mohlo být odvozeno od polského světce sv. Stanislava Kostky:
http://www.jesuit.cz/old/?id=osobnosti_1-svati&find=20
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/334641-stanislav-kostka-svaty
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.07.2012 09:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu