Stanislav Kostka Neumann

Text dotazu

Dobrý den, potřebuju zjistit, proč náš básník Stanislav Kostka Neumann má ve jméně právě jméno Kostka a tak vás tímto způsobem žádám o radu.

Odpověď

Dobry den, kniha "Stanislav K. Neumann"  uvadi, ze Neumann byl pokrten jmeny Stanislav Jan Konstantin Vaclav Bohudar  a pozdeji presel do slovniku a ucebnic pod jmenem Stanislav Kostka Neumann. Druhe krestni jmeno vsak nikdy neuzival a take Neumannuv prvni zivotopisec Bohumil Polan je ve sve knize Se Stanislavem K. Neumannem neuvadi.
MACHACEK, Miroslav. Stanislav K. Neumann. Praha : Horizont, 1985. s. 14.

Domnivame se, ze jmeno Kostka mohlo vzniknout jako zdrobnelina ze jmena Konstantin. Kniha "Jak se bude vase dite jmenovat?" uvadi u jmena Konstantin domaci podoby Kosťa, Kosta, Kostek, Stanka, Tyn(ek) ap. Dalsi varianty jmena Konstantin jsou uvedeny i na internetu:

* KNAPPOVA, Miloslava. Jak se bude vase dite jmenovat? Praha : Academia, 2006. s. 192. ISBN 80-200-1349-0.
* http://de.wikipedia.org/wiki/Diminutivsuffix - Konstantin = Kostyja, Kostenka, Kostik, Kostka
* http://ftp.rootsweb.com/pub/usgenweb/il/misc/misc/names.txt
* http://www.namepedia.org/de/firstname/Konstantin/
* http://www.sca.org/heraldry/paul/ko.html

Ve  "Slovniku soudobych ceskych spisovatelu" jsme nalezli jeste jeden vyklad ... po otci byl Neumann slechtickeho puvodu polskeho, odtud take krestni jmeno Stanislav Kostka ...
KUNC, Jaroslav. Slovnik soudobych ceskych spisovatelu : krasne pisemnictvi v letech 1918-1945. 2. dil.  Praha : Orbis, 1946. s. 575

Dalsi moznym vysvetlenim tedy podle naseho nazoru je, ze jmeno Kostka mohlo byt odvozeno od polskeho svetce sv. Stanislava Kostky:
http://www.jesuit.cz/old/?id=osobnosti_1-svati&find=20
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/334641-stanislav-kostka-svaty

Pro definitivni zodpovezeni Vaseho dotazu bychom Vam doporucili obratit se na specializovane pracoviste, napr. Ustav pro ceskou literaturu AV CR (sli@ucl.cas.cz).

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

17.01.2008 09:45

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu