-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, jaký význam a původ má slovo "PUCEK" ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
slovo pucek je označení pro různé věci zavalité, okrouhlé, ztluštělé a přitom zakrnělé. Můžeme se s ním setkat ve významu malý, baculatý člověk, zprvu především označení pro dítě; dále označení pro koudelový odpadek, cucek; kousek nevypečeného těsta v chlebu; chuchvalec v předivu; zakrnělý ovocný plod. Do této skupiny patří snad také moravská pucina ve významu nepálená cihla, pucák= tlustý a krátký kus chleba. Setkat se můžeme také s adjektivem pucatý. Podobná slova lze najít i u jiných národů, např. v Polsku puc(ek), pucka o jiných vydulých věcech (rtech, koncích prstů apod.). Pravděpodobně souvisí se slovem buclatý, baculatý a moravsky je právě puclatý.
Použitá literatura:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
16.10.2014 09:34