Rozdíl mezi pojmy médium, multimédium, crossmédium.
Text dotazu
Dobrý den,
není mi jasné, jaký je rozdíl mezi pojmy médium, multimédium a crossmédium. V čem prosím spočívá rozdílnost těchto pojmů?
Děkuji, s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
k pojmům médium, multimédium a crossmédium se nám podařilo vyhledat toto:
Termín médium má několik významů:
Médium:
1. zprostředkující činitel, prostředí
2. osoba zprostředkující spiritistickou informaci 3. masový (hromadný) sdělovací prostředek 4. lingv. střední slovesný rod 5. pokud je to řečeno o jídle = středně propečený 6. fyz. prostředí (látka), která je nositelem určujících vlastností (fyz. stavu n. děje) 7. paměťové médium : prostředek, na který lze zaznamenávat údaje (např. disketa, CD apod.)
(* Klimeš, Lumír. Slovník cizích slov. 8. vyd., V SPN vyd. 3. - rozš. a dopl. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2010. xxix, 829 s. ISBN 978-80-7235-446-7.
* Velký slovník cizích slov. [Ludgeřovice]: Pali, C2008. 807 s. ISBN 978-80-903875-3-9.)
Multimédium:
1. prostředek, zařízení sdružující či kombinující fotografie, filmy, diapozitivy apod. zvukové záznamy, texty atd. slučující elektronicky techniku výpočetní s audiovizuální (Klimeš, Lumír. Slovník cizích slov. 8. vyd., V SPN vyd. 3. - rozš. a dopl. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2010. xxix, 829 s. ISBN 978-80-7235-446-7.)
Crossmédium
1. Tzv. cross-media je šíření údajů v distribuci průtoku a interakce mezi různými médii, která obsahuje přinejmenším dva významy: jeden je vzájemná šíření informací a integrace křížení mezi různými médii. Druhá se týká spolupráce mezi médii, symbiotické interakce a koordinace
(http://cs.swewe.net/word_show.htm/?1267547_1&Cross-media)
Z toho tedy vyplývá, že na médiu, lze uchovat záznam, na multimédiu lze uchovávat a kombinovat různé typy záznamů a u crossmédia se jedná o šíření údajů mezi jednotlivými médii.
Použité zdroje
* Klimeš, Lumír. Slovník cizích slov. 8. vyd., V SPN vyd. 3. - rozš. a dopl. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2010. xxix, 829 s. ISBN 978-80-7235-446-7.
* Velký slovník cizích slov. [Ludgeřovice]: Pali, C2008. 807 s. ISBN 978-80-903875-3-9.
* http://cs.swewe.net/[…]/?1267547_1&Cross-media
Další zdroje, které lze využít:
* Barták, Matěj, ed. a kol. Nový slovník cizích slov pro 21. století. Vyd. 1. Praha: Plot, 2008. 367 s. ISBN 978-80-86523-89-7.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]01807637&local_base=NKC ]
* Kučera, Karel. Cizí slova: výběrový slovník. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1978. 266 s. Malé encyklopedie; sv. 6.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]00136864&local_base=NKC ]
* http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/medium
* http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/[…]/multimedialni
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2015 18:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu