První československé bankovky - ochranné prvky
Text dotazu
Jaké ochranné prvky měly první československé bankovky?
Odpověď
Jednou z prvních starostí nového československého státu a jeho emisního
úřadu bylo vytvoření samostatné čs. měny. Obchodní tiskárny na území
republiky neměly s tiskem cenin žádné zkušenosti. Nové papírové peníze byly
dány do oběhu v průběhu let 1919 a 1920. Návrhy na nové státovky vytvořil
Alfons Mucha. První papírové čs. peníze byly vytištěny domácími tiskárnami
na papír vyrobený v papírnách v Hostinném. Jeho jediným ochranným prvkem
byl mřížový běločarý vodoznak, pouze bankovky vyšších nominálních hodnot -
1000,- a 5000,-Kč byly tištěny v USA. Pro domácí tiskárny byl jediným
dostupným tisk z výšky, který skýtal jen velmi malou ochranu proti
padělání. Nejčastěji byly padělány stokorunové a pětisetkorunové bankovky.
V letech 1920-1924 byla dána do oběhu druhá emise čs. státovek. Stokoruna,
pětisetkoruna a pětitisícikoruna byly opět vytištěny v USA. Jejeich
technická úroveň a ochrana proti padělání byly již na vyšší úrovni. Byl
použit kvalitní hlubotisk , kterým byly vytištěny hlavní tiskové obrazce na
obou stranách , podtisky jsou pestřejší s tzv. irisujícími přechody, v
papíru se objevuje zcela nový prvek , tzv. konfety (barevné kroužky z
tvrdšího papíru).
Zprovozněním  vlastní tiskárny bankovek Národní banky československé začalo
slavné období, které se vyznačovalo vysokou uměleckou kvalitou i technickým
provedením. Z hlediska technologie výroby peněz a ochrany proti padělání je
velmi významné období "Protektorátu" - tisk na vícebarevných ofsetových
strojích, použití tzv. pestrotisku, negativního mikrotextu (500K),
irisující podtisky. Na bankovce 100K se poprvé objevuje ochranný prvek
luminiscenční tisk čitelný pod UV zářením.
Literatura:
Československé bankovky, státovky a mince 1919 - 1992. Praha, Česká národní
banka 1993.
VOREL, Petr: Od pražského groše ke koruně české 1300 - 2000. Průvodce
dějinami peněz v českých zemích. Praha, Rybka Publishers 2000.
ŠOUŠA, Jiří - ŠŮLA, Jaroslav: Peníze v proměnách moderní doby. Praha -
Pelhřimov, Nová tiskárna 2006.
PEKÁREK, Jiří: Poznáte padělek bankovky? Praha, Pragoeduca 2000.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
11.01.2010 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu