příjmení Šmirous
Text dotazu
Dobrý den
potřeboval bych zjistit původ příjmení ,,Šmirous"
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
starší publikace (KOTÍK, A. Naše příjmení, 1897) odvozují příjmení Šmirous
ze slova smirous = smířlivý či z názvů osad Smiřice, Smiratice (ty odvozeny
od osobního jména Smirata).
V novějších publikacích (např. MOLDÁNOVÁ, D. Naše příjmení, 2004) není
bohužel příjmení Šmirous již uvedeno.
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a
serveru "Kde Jsme" pouze 23 mužů a 15 žen s příjmením Šmirous/Šmirousová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác,
2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a
dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení
českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze
zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897.
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250
nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších
příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita
J.E. Purkyně, 1998
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 12:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu