Malíř Emil Mentschel
Text dotazu
Dobrý den, prosím o nějaké informace o osobě malíře Emila Mentschela - Menčla. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo o Emilu Mentschelovi/Menčlovi zjistit žádné informace, v nabídce různých aukčních serverů jsme nalezli pouze několik Mentschelových/Menčlových obrazů:
* E.Menčl, Pravčická brána - http://www.eantik.cz/cz/detail.aspx?did=29215
* E.Menčl, krajina v okolí Máchova jezera, 1947 -
http://archiv.i-bazar.cz/hobby/?strana=495
* E.Menčl, Slunečnice - http://starozitnosti.topfull.cz/inzerce/zlat.html
* E.Mentschel, Das Matterhorn -
http://cgi.ebay.de/E.-Mentschel-Das-Matterhorn-%D6l-Gem%E4lde_W0QQitemZ110509406806QQcmdZViewItemQQimsxZ20100322?IMSfp=TL100322152001r33866
Bohužel při hledání informací o E.Menčlovi můžeme vycházet pouze výše uvedených odkazů, respektive z charakteristiky těchto maleb. Je možné, že se specializoval na krajinomalbu, motivy dvou maleb pocházejí ze severních Čech. Kromě slovníků výtvarných umělců jsme tedy prošli i několik knih věnovaných severočeskému výtvarnému umění, bohužel však bez úspěchu.
V novinách obsažených v Národní digitální knihovně (https://ndk.cz) je v několika krátkých zprávách zmíněn Emil Mentschel z Dolní/České Kamenice. Podle Lidových novin (6.5.1929, s. 2) a Našince (8.5.1929, s. 4) lákal asi 35letý ženatý kreslič Emil Mentschel z obchodníků zálohy na reklamní inzerci umístněnou do společné skříně s elektrickým osvětlením, kterou hodlal vyvěsit vždy v obci na rušném místě.
Mentschel podvedl řadu obchodníků v Čechách i na Moravě, hledalo ho asi 30 četnických stanic. Lidové noviny z 11.5.1929 oznámily, že byl Mentschel zatčen ve Fulneku a vsazen do vazby. V Reichenberger Zeitung z  17.6.1932 se pak ještě objevila zpráva, že četníci z Liběšic v Českém středohoří zatkli hledaného podvodníka Emila Gustava Mentschela z České Kamenice, Mentschel měl být předán okresnímu soudu v Úštěku. Tento Emil Mentschel by snad podle věku i místa původu mohl být shodný s ruským legionářem E. Menčlem (https://www.vuapraha.cz/legionari/69722), nedokážeme však říci, zda má nějakou souvislost s malířem E. Menčlem.
Při hledání informací o E. Menčlovi bychom Vám doporučili obrátit se spíše na instituce, které se specializují na výtvarné umění. Pokud máte k dispozici nějakou další ukázku Menčlovy tvorby, tak by i tato informace mohla odborníkům pomoci při identifikaci malíře.
* Národní galerie v Praze  - https://www.ngprague.cz/o-nas/stranka/knihovna
* Knihovna Uměleckoprůmyslového muzea - https://knihovna-upm.cz/
* regionální galerie - http://www.cz-museums.cz/amg/faces/adresar/
Použitá literatura:
* Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2002. Sv. 8, Man-Miž. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 2002. 357 s. ISBN 80-86171-13-2.
* TOMAN, Prokop. Nový slovník výtvarných umělců. V Praze : Tvar, 1947-1955. 3 sv.
* Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Praha : Academia, 1995-2006. 3 sv. ISBN 80-200-0536-6.
* BENÉZIT, Emmanuel. Dictionnaire critique et documentaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs  ... T. 9, Maganza - Muller-Zschoppach. Paris : Gründ, 1999. 959 s. ISBN 2-7000-3019-2.
* Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart. Bd. 24, Mandere - Möhl. Herausgegeben von Hans Vollmer. [S.l. : s.n.], 1930.
* VOLLMER, Hans.  Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler des XXi. Jahrhunderts. Bd.3, K-P. Leipzig : E.A.Seeman, 1956. 640 s.
* DOLEJŠ, Jiří. Krajinomalba severních Čech. Ústí nad Labem : Severočeské nakladatelství, 1988.
Použité online zdroje:
Databáze národních autorit  (https://aleph.nkp.cz/cze/aut), World Biographical Index Online (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#wbi), Lexikon českých výtvarníků, AbART (https://cs.isabart.org/), Bibliobáze VVP AVU (http://vvp.avu.cz/bibliobaze), Národní registr profesionálních výtvarných umělců a designerů ČR (http://www.uvucr.cz), evidence sbírek NG (https://www.ngprague.cz/o-nas/fondy-a-sbirky), Česká uměleckohistorická bibliografie (https://udubib.ucl.cas.cz/), Biographie-Portal
(http://www.biographie-portal.de/)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.06.2010 08:39
Anonym píše:
Středa 07.10.2015 07:01
Emil Menschl bol akademický maliar, ktorý tvoril v Dečíne a okolí.
PSK - admin píše:
Středa 07.10.2015 07:59
Dobrý den, děkujeme za informace. Pokud máte také zdroj tohoto údaje, uveďte ho, prosím, k uvedení úplné informace. Děkujeme. Služba PSK Národní knihovna ČR
Anonym píše:
Čtvrtek 21.12.2017 08:37
Emil Menčl bydlel v Děčíně na nábřeží, v domě bývalého Koloniálu, naproti přístavišti. Ve 40. letech minulého století tam žil s manželkou, která rovněž byla malířkou. Náš tatínek od ní koupil (malíř E. Menčl byl již po smrti) asi v r. 1952 tři obrazy jejího manžela Emila Menčla a to Moře, Pravčickou bránu a krajinku, a jeden obraz malovaný paní Menčlovou - šeřík ve váze.
Eva Staňková píše:
Úterý 06.11.2018 14:43
Dobrý den, pracuji v děčínském muzeu, kde na příští rok připravujeme výstavu německo-českých umělců mezi válkami. E. Menčl by neměl chybět. Mohu Vás poprosit - pokud tuto reakci budete číst - máte-li o E. Menčlovi další informace, případně máte-li jeho obrazy stále v rodině, zda byste se nám do muzea mohl ozvat? Předem tisíceré díky. Informací je o něm opravdu málo, budu vděčna za jakákoli fakta.
Radek píše:
Čtvrtek 20.02.2020 17:57
Máme v rodině obraz od E Mentschela r.1937 Děčínský zámek s mosty.
Michal Černý píše:
Neděle 29.01.2023 18:57
Dobrý den,
Mame doma obraz od E.Mentschla .Mohla by jste Nám k němu poskytnout nějaké informace? Nebo jestli máte zájem o koupi je k dispozici.
Přeji pěkný den.
PSK - admin píše:
Středa 01.02.2023 13:04
Dobrý den,
o malíři Emilu Mentschelovi (Menčlovi) není známo příliš mnoho informací. Vše, co se knihovníkům i uživatelům podařilo k dané osobě nalézt, je již uvedeno v odpovědi na dotaz Ptejte se knihovny a souvisejících komentářů: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/malir-emil-mentschel .
V případě hlubšího zájmu můžete zkusit kontaktovat kurátorku výtvarných sbírek Oblastního muzea v Děčíně, která připravovala výstavu děčínských malířů (včetně Mentschela) (https://www.muzeumdc.cz/kontakty), zda se v rámci přípravy výstavy nepodařilo dohledat k osobě malíře další podrobnější informace.
Prodej obrazů je možný přes různé galerie, starožitnictví a aukce.
Rbx píše:
Pondělí 21.02.2022 06:58
V Praze u tety tri obrazy Menćla, a to Pravcicka brana, Udoli Krinice a Brizy u rybnika. Na obraze Serik ve vaze je tiskacim psano MEDEK, stylove vsak neodpovida.
PSK - admin píše:
Pondělí 21.02.2022 10:01
Dobrý den,
Pokud máte zájem o prodej obrazu, obraťte se na aukční síně nebo galerie. V případě, že máte zájem o odborný posudek, můžete se obrátit také na Národní galerii v Praze (https://ngp-prod.brainz.cz/[…]ckych-del-pro-verejnost.pdf)
Z veřejně dostupných zdrojů jsme nalezli následující informace, které by Vám mohly být nápomocny v určení autorství obrazů a v předběžném odhadu ceny.
Emil Menčl
https://aukro.cz/zne-emil-mencl-1960-6924956785
https://www.prodej-obrazy.eu/[…]/brizy-u-cesty-mencl-mentschel-emil
Ve druhém případě by autorem mohl být Jan Medek.
http://www.galerievltava.cz[…]id=85&foto=85_foto1.jpg
https://aukro.cz/obraz-hors[…]l-olej-signovano-6976230690
https://www.prodej-obrazy.eu/[…]/vesnicke-zakouti-medek-jan
Další malíři tohoto jména:
Mikuláš Medek
https://www.artlist.cz/mikulas-medek-3808/
Ivo Medek Kopaninský
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivo_Medek_Kopaninsk%C3%BD
Eva Staňková píše:
Úterý 06.11.2018 14:50
O E. Menčlovi (před válkou se podepisoval Mentschel) víme, že byl velmi plodný krajinář, ale také malíř místní architektury - maloval na zakázku děčínské vily. Pocházel z Ludvíkovic. Kvalita jeho děl je kolísavá, se sestupnou tendencí.
Petr H. píše:
Čtvrtek 12.12.2019 22:12
Emil Menčl skutečně bydlel před válkou na adrese Ludvíkovice 35. Maloval většinou olej na plátno, krajiny a květinová zátiší. Mám od něho celkem 4 zdařilé obrazy a to krásný lesní potok, Děčín-zámek s Pastýřskou stěnou malovaný pohledem z Červeného vrchu, dále Vrabinec u Těchlovic a zimní pohled zřejmě na Sněžník odněkud z Bynova Nové vsi.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu