Český ekvivalent Rauhe Hause
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mě prosím, jak se označuje v české literatuře německý rodinný ústav založený r. 1833 a označovaný jako Rauhe Hause.
Velmi děkuji.
Odpověď
Vážená paní (...),
název ústavu Rauhe Hause je podle Ottova slovníku naučného překládán jako „drsný dům“. Zdroj: Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1904. sv. 21, s. 326. Dostupné také z: https://www.digitalniknihovna.cz/nkp/uuid/uuid:a913f020-0a91-11e5-b0b8-5ef3fc9ae867
Na tento překlad narazíme také v článku Adventní věnec. Zdroj: Adventní věnec, Světlo: časopis pro světelnou techniku a osvětlování -- Roč. 24, č. 12 (2021), s. 47.  Odkaz: https://www.maticecm.cz/fotky33899/Svetlo/2021/47_2021.pdf.
Dále je název přeložen jako „Útulek pro mravně zanedbané děti“ a to v knize: CIPRO, Miroslav. Němečtí pedagogové. Praha: M. Cipro, 2003, str. 279. ISBN 80-239-0148-6. V této publikaci se také nachází informace, že se Wichernův ústav alternativně označoval slovem Bruderasnstalt, tedy Bratrský ústav.
Můžeme se také ovšem setkat s tím, že název není vůbec přeložen a je použit v německém originálu. Zdroj: NOVÁK, Vladimír. Studentské koleje a internáty, jich význam výchovný. Brno: Příroda a škola, 1912, str. 37.
Použité zdroje
Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1904
Adventní věnec, Světlo: časopis pro světelnou techniku a osvětlování -- Roč. 24, č. 12 (2021)
CIPRO, Miroslav. Němečtí pedagogové. Praha: M. Cipro, 2003. ISBN 80-239-0148-6
NOVÁK, Vladimír. Studentské koleje a internáty, jich význam výchovný. Brno: Příroda a škola, 1912
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
10.04.2024 18:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu