autor písně "Pes jitrničku sežral"
Text dotazu
obrý den,
ať pátrám, jak pátrám, nedaří se mi zjistit, kdo je autorem textu a hudby ke klasické nekonečné dětské písni "Pes jitrničku sežral". Je to "lidovka" nebo jsou autoři známi?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo potvrdit relevantním zdrojem naši domněnku, že píseň "Pes jitrničku sežral" je píseň lidová, která nemá známého autora. Podařilo se nám pouze vyhledat, že tato píseň je zařazena na stránkách http://www.akordytext.cz/ceske-a-moravske-ludove-piesne/psi-pisen-pes-jitrnicku-sezral do Českých a moravských lidových písní.
Projité zdroje:
* http://www.supermusic.sk/skupina.php?idpiesne=357135&sid=
* http://www.karaoke-lyrics.net/lyrics/horacek-michal/pes-jitrnicku-sezral-209731
* http://www.akordytext.cz/ceske-a-moravske-ludove-piesne/psi-pisen-pes-jitrnicku-sezral
* PECHÁČEK, Stanislav. Lidová píseň a sborová tvorba. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2010. ISBN 978-80-246-1830-2.
* Lidová píseň v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. I.díl. Brno: Masarykova Univerzita, 2008. ISBN 978-80-210-4719-8.
* Lidová píseň v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. II.díl. Brno: Masarykova Univerzita, 2008. ISBN 978-80-210-4720-4.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 15:02
Anonym píše:
Čtvrtek 12.03.2015 21:24
Je to lidová píseň, nikoliv však původem česká či moravská.
Carnival of Venice je znám v mnoha úpravách, nejčastěji se hraje pro trubku, ale je i variace od Paganiniho.
PSK - admin píše:
Pátek 13.03.2015 08:35
Děkujeme za upřesnění
Zdena Pilná píše:
Středa 26.08.2015 16:51
píseň "pes jitrničku sežral" je původně skladba pro harfu, mající název Carnaval de Venise ( Benátský karneval), kterou složil harfenista a skladatel Felix Godefroid ( 1818 - 1897). Harfenisté tuto skladbu op. 184 rádi zařazují do svého repertoáru.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu