Význam rčení

Text dotazu

Dobrý den.Zajímal by mě přesný význam rčení.Co je v
domě není pro mě.Proč to vzniklo,proč se tomu vyvarovat,co to
značí.Děkuji.

Odpověď

Dobrý den,

rčení (pořekadlo), které Vás zajímá, není obsaženo v žádném nám dostupném informačním zdroji. Všichni většinou tušíme, jaký je jeho smysl, ale odbornější vysvětlení nikde v textu není.
Prošli jsme velké množství sbírek přísloví, řčení, moudrostí, ale Vámi hledané rčení jsme nenašli.
Doporučujeme obrátit se na odborníky Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna, kde by mohli mít pro Vás vysvětlení.
Myslíme si, že se toto rčení většinou pojí k lásce, sexu, sblížení kolegů na pracovišti, (viz odkazy v různých vyhledávačích na internetu). Vysvětlení, proč tomu tak je, jsme našli na internetu v článku, který cituje postřehy odbornice na lidské vztahy Markéty Zbořilové:
"Co je v domě není pro mě
Láska, vztahy, sex
Zdravotní sestry s doktorem, letušky s pilotem a sekretářky s ředitelem...
Mezi lidmi, kteří spolu tráví většinu času, prostě často přeskočí jiskra...
Ráno do práce, domů se vyspat a zase do práce.
"V dnešní hektické době není skoro na nic čas a tak se nemůžeme divit, že lidé se seznamují tam, kde pobývají nejvíc, tedy v zaměstnání. Navíc kolegové mívají často podobné zájmy, vždyť si vybrali stejný obor,"
vysvětluje odbornice na lidské vztahy Markéta Zbořilová, proč lidé tíhnou k milostným vzplanutím se svými kolegy...
Jsou tedy intimní vztahy na pracovišti novým fenoménem? "Svým způsobem ano, lidé tráví v práci mnohem víc času, než tomu bývalo dřív, domů přijdou vyčerpaní a na svou rodinu už nemají energii...
... jenom flirt! A právě tady by to mělo skončit...
K tomu nic si nezačínat s kolegou je hned několik důvodů. Jeden a nejspíš ten nejzásadnější je jeho manželka. I když si budete říkat, že jde jen o sex, být milenkou je opravdu pouze pro masochistky. Přemítat nad tím, co dělá doma se svou ženou a jestli si na vás udělá aspoň půl hodiny čas, až půjdete z práce, není nic, co by stálo za hřích.
A pokud je to ke všemu váš nadřízený, hrozí riziko, že se vás bude chtít zbavit, až se vás nabaží. Jestli máte manžela vy, scénář je podobný a ještě k tomu můžete přičíst svoje černé svědomí a nebo průšvih, který vás nemine, pokud se to provalí...".

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

27.04.2010 14:08

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu