skloňování příjmení
Text dotazu
Skloňování příjmení Novozámský.Manželé Novozámští?
Odpověď
Dobrý den, k Vašemu dotazu uvádíme citaci z Internetové jazykové příručky ÚJČ AV ČR :
Jména zakončená ve výslovnosti na [í] a v písmu na -í, -ý (Jiří, Jiljí, Brixí, Ghándí, Zelí, Konopí, Pokorný, Dolejší, Tachecí, Kočí, Balý, Kubý)
Jména zakončená v písmu i výslovnosti na -í, -ý se rovněž skloňují tzv. zájmenným způsobem (Jiří, Jiljí, Brixí, Ghándí, Kaddáfí, Alí - 2. p. Jiřího, Jiljího, Brixího, Ghándího, Kaddáfího, Alího). Ojedinělá jména typu Zelí, Konopí, Štěstí apod. mohou zůstat i nesklonná (2. p. Zelí i Zelího, Konopí i Konopího, Štěstí i Štěstího). Výjimkou ze zájmenného skloňování jsou příjmení, která mají formu přídavných jmen, ta skloňujeme podle příslušného adjektivního vzoru "mladý" či "jarní" (Novotný, Pokorný, Dolejší, Tachecí, Kočí apod. - 2. p. Novotného, Pokorného, Dolejšího, Tachecího, Kočího).
Pokud je jméno etymologicky nejasné (není zcela zřejmé, zda jde o přídavné jméno), lze užít i zájmenné skloňování (mluvnice uvádějí jako příklady příjmení Balý/Ballý/Baly, Nesý/Nessy/Nesy, Kubý - 2. p. Bal(l)ého i Bal(l)ýho/Balyho, Nes(s)ého i Nes(s)ýho/Nes(s)yho, Kubého i Kubýho).
zdroj:
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=323#nadpis4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2009 15:21
Marta Maděránková píše:
Úterý 10.03.2015 08:18
Dobrý den,dcera čeká miminko,jmenuje se Grádová,jak se by se měl správně jmenovat syn Grád,či Gráda?Děkuji za odpověď.M.M
PSK - admin píše:
Čtvrtek 12.03.2015 11:17
Váš dotaz jsme zodpověděli. Odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-grad-grada
Marcela Tošovská píše:
Sobota 04.04.2015 20:48
Dobrý den,
jak má být správně : Marcela a Josef Tošovští nebo Marcela a Josef Tošovský, potom ještě: rodina Tošovská nebo rodina Tošovských.
Nějak se nemůžeme doma dohodnout a výše uvedený dotaz nemá zrovna srozumitelnou odpověď. Moc děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 09.04.2015 10:01
Dobrý den,
Váš dotaz jsme zodpověděli. Odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst na http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/tosovsky v archivu Ptejte se knihovny.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu