Miloš Ešner
Text dotazu
DOBRÝ DEN NEMŮŽU NIKDE SEHNAT INFORMACI O UPRCHLÉM VĚZNI MILOŠI EŠNEROVI. UPRCHL Z VĚZNÍ V TEREZÍNĚ. MŮŽETE MI PROSÍM PORADIT KAM SE MŮŽU OBRÁTIT?
Odpověď
Dobrý den, s žádostí o informace o M. Ešnerovi, kterému se, jak píšete, podařilo utéct z Terezína, byste se mohla nejspíše obrátit na instituce, které se zabývají holocaustem, případně přímo vězením v Terezíně.
V prvé řadě to je Památník Terezín
(http://www.pamatnik-terezin.cz/showdoc.do?docid=4 ), který uchovává doklady o represivních zařízeních na území ČR, zejména pak o Terezíně a Litoměřicích. Více informací o sbírkách v Terezíně a jejich zpřístupňování se dočtete na www Památníku:
http://www.pamatnik-terezin.cz/showdoc.do?docid=79 .
Další institucí, na kterou se můžete obrátit, je Židovské muzeum v Praze (http://www.jewishmuseum.cz/), které ve svých sbírkách spravuje i Archiv holocaustu (http://www.jewishmuseum.cz/cz/czarchivho.htm). Součástí této sbírky je také archivní sbírka Terezín. Knihovna Židovského muzea taktéž provozuje službu Ptejte se knihovny, s dotazem se můžete tedy obráti i na ni, v jejích fondech se nachází specifičtější literatura relevantní k Vašemu dotazu, než obecná literatura dostupná v NK ČR. Webové stránky knihovny se všemi informacemi naleznete na http://www.jewishmuseum.cz/cz/czlibrary.htm .
Na stránkách MInisterstva vnitra ČR www.mvcr.cz je dostupný přehled o archivních fondech v ČR. Zde byste mohla najít archiv, který by Vám mohl poskytnout nějaké informace o p. Ešnerovi, případně Vám jinak pomoci v dalším hledání. Vyhledávání archivů je prostřednictvím formuláře na adrese http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php , do pole "název fondu" zadejte např. Terezín a objeví se vám cca 87 výsledků archivů, které mají nějakou spojitost s Terezínem.
Příkladem Vám uvádíme fondy, které by mohly být užitečné:
* Název fondu (sbírky): Četnická stanice Terezín Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Litoměřice se sídlem v Lovosicích Místa vzniku fondu Terezín Časový rozsah: 1883-1945(1948)
Metráž: 0,10 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Fond je částečně přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Četnická stanice Terezín Tematický popis: Zachovány
3 podací protokoly a 1 rejstřík. Památník četnické stanice.
* Název fondu (sbírky): Archiv obce Terezín Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Hodonín Místa vzniku fondu Terezín Časový rozsah: 1828-1951
Metráž: 0,65 bm zpracováno a inventarizováno 0,24 bm nezpracováno Fond je částečně přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Obecní úřad v Těšicích Tematický popis:
Přehled o hospodářském a politickém dění v obci.
* Název fondu (sbírky): Malá pevnost Terezín Uloženo v archivu: Památník Terezín, národní kulturní památka Místa vzniku fondu Terezín Časový rozsah: 1940-1945
Metráž: 2,00 bm zpracováno (z toho 0,00 bm inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Získáno sběrem od bývalých vězňů.
Tematický popis: Fotografie, různé seznamy vězňů, legální i ilegální korespondence, doklady o kulturní činnosti vězňů, jejich pracovní nasazení, poválečné materiály o činnosti dozorců atd.
* Název fondu (sbírky): Terezín
Uloženo v archivu: Památník Terezín, národní kulturní památka Místa vzniku fondu Terezín Časový rozsah: 1784-1939
Metráž: 0,35 bm zpracováno (z toho 0,00 bm inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Získáno sběrem od bývalých vězňů a posádky.
Tematický popis: Fotografie, různé seznamy vězňů a doklady ověznění, korespondence, vzpomínky atd.
* Název fondu (sbírky): Ghetto Terezín
Uloženo v archivu: Památník Terezín, národní kulturní památka Místa vzniku fondu Terezín Časový rozsah: 1941-1945
Metráž: 2,15 bm zpracováno (z toho 0,00 bm inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Získáno sběrem od bývalých vězňů.
Tematický popis: Zlomky úřední agendy židovské samosprávy, různé poukázky, průkazy, potvrzení a peníze vydané v Ghettu, soukromé vzpomínky, korespondence, hlášení, fotografie atd.
Velmi cenným zdrojem informací by pro Vás také mohl být Institut Terezínské iniciativy http://www.terezinstudies.cz/ . Tento institut se snaží shromáždit jména a osudy všech bývalých terezínských vězňů a českých Židů pronásledovaných v době nacistické okupace. Institut vydává českou a německou verzi vědecké ročenky Terezínské studie a dokumenty (http://www.terezinstudies.cz/cz2/ITI/publ/TSD/TSD), byla vytvořena databáze terezínských vězňů (http://www.terezinstudies.cz/cz2/ITI/database/database ) a je vydávána edice Terezínských pamětních knih. Institut buduje odbornou knihovnu ( http://www.terezinstudies.cz/cz2/ITI/lib/lib) specializovanou na problematiku holocaustu, antisemitismu a rasismu.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2008 14:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu