-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den. Hledám knihy, které by se mohly zabývat životem a vládou Rudolfa III. (I.) Habsburského (1281-1307) v RAKOUSKU. Prosím tedy o tituly knih, nebo aspoň radu, jak a kde je vyhledávat. Cizojazyčné knihy nejsou problém.
Děkuji
Dobrý den,
pro hledání knih doporučujeme využívat volně dostupné katalogy na adrese http://aleph.nkp.cz/F/. Jedná se především o Souborný katalog ČR (báze SKC), katalog Národní knihovny ČR (báze NKC), Česká národní bibliografie (báze ČNB), pro články poté báze ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících od r. 1991.
V uvedeném Souborném katalogu jsme k postavě Rudolfa Habsburského našli následující tituly (výběr, nikoli kompletní seznam):
* DOLLINER, Thomas. Erläuterung der teutschen Reichsgeschichte nach des geheimen Justizrathes Pütters Grundriß der Staatsveränderungen des teutschen Reichs. II. Band, Von Rudolf von Habsburg bis Maximilian I. Zweyte verbesserte Auflage. Wien: bey Christian Friedrich Wappler und Compagnie, 1801. 456 s., [2] příl.
Předmětová hesla: Rudolf I. Habsburský, český král, 1281-1307 * Maxmilián I., římskoněmecký císař, 1459-1519 * Wappler, Christian Friedrich, 1741-1807
* Funerary Equipment Of Rudolf, King Of Bohemia: the earliest Hapsburg at Prague Castle: Old Royal Palace, Prague Castle, January 16 - May 12, 1996. Praha: W - servis, 1996. 84 s. ISBN 80-85994-03-8.
* BAŽANTOVÁ, Nina. Pohřební výbava českého krále Rudolfa: nejstarší Habsburkové na Pražském hradě: [katalog k výstavě], Praha 16. ledna - 12. května 1996. Praha: W-servis, 1995. 84 s. ISBN 80-85994-02-X.
Předmětová hesla: Rudolf I. Habsburský, český král, 1281-1307 * královské insignie -- 14. stol. * archeologické nálezy * restaurování památek * panovníci -- Česko -- 13.-14. stol. * pohřební oděvy -- 14. stol. * pohřební insignie -- 14. stol.
* ERKENS, Franz-Reiner, ed. a BOSHOF, Egon, ed. Rudolf von Habsburg 1273-1291: eine Königsherrschaft zwischen Tradition und Wandel. Köln: Böhlau, ©1993. viii, 208 s. Passauer historische Forschungen; Bd. 7. ISBN 3-412-04193-9.
Předmětová hesla: Rudolf I. Habsburský, český král, 1281-1307 * 13. stol. * Evropa -- dějiny -- 13. stol. * Německo -- dějiny -- 13. stol.
* ICKSTATT, Johann Adam von. Geschicht-mässige Ausführung Daß Von denen Zeiten Käyser Rudolphs des I. Das Recht Der Erst-Geburt Unter denen Ertz-Herzogen von Oesterreich niemahlen beobachtet worden. Oder: Ordnung in welcher die Herzogen von Oesterreich, Und zwar, Da deren mehrere waren, unter einander succediret, und die Oesterreichische gesambte Lande regieret haben. Gedruckt zu München: [s.n.], 1741. 20 s., [1] příl.
Předmětová hesla: Rudolf I. Habsburský, český král, 1281-1307
Informace můžete čerpat také z knih obecně o Habsburcích. V tomto případě je však třeba počítat s tím že některé knihy se mohou zabývat pouze těmi "významnějšími" představiteli rodu a Rudolf Habsburský tu nemusí být uvedený. Níže uvedené knihy jsme neprocházeli, slouží jako příklad titulů nalezených podle klíčového slova "Habsburkové". Knih je v katalozích mnohem více, doporučujeme výsledky vyhledávání projít a vybrat ty knihy, které by nejvíce odpovídaly vašemu tématu práce.
* HAMANN, Brigitte. Habsburkové: životopisná encyklopedie. 3. vyd. Praha: Brána, 2010. 403 s. ISBN 978-80-7243-455-8.
* DEMMERLE, Eva. Habsburkové: dějiny jedné dynastie. V Praze: Slovart, 2012. 259 s. ISBN 978-80-7391-666-4.
* DICKINGER, Christian. Habsburkové bez iluzí: jací byli doopravdy?. Vyd. 1. Praha: Brána, 2002. 167 s. ISBN 80-7243-136-6.
* BOGDAN, Henry. Historie Habsburků: sedm století rodu. Vyd. 1. Praha: Brána, 2003. 270 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-7243-188-9.
* BANKL, Hans. Nemoci Habsburků: z chorobopisů velké panovnické dynastie. Vyd. 1. Praha: Brána, 2000. 155 s. ISBN 80-7243-062-9.
* OULÍK, Václav. Po stopách Habsburků. Vyd. 1. Praha: Erika, 1996. 167 s. ISBN 80-7190-348-5.
* VOCELKA, Karl a HELLER, Lynne. Soukromý svět Habsburků: život a všední dny jednoho rodu. 1. vyd. Plzeň: Plejáda, 2011. 340 s. ISBN 978-80-87374-29-0.
* VOCELKA, Karl a HELLER, Lynne. Život Habsburků: kultura a mentalita jednoho rodu. 1. vyd. Praha: Plejáda, 2012. 337 s. ISBN 978-80-87374-94-8.
Další možností je zaměřit se na knihy, které pojednávají o českých panovnících, v nich pravděpodobně naleznete velkou část informací. Ačkoli v dotazu píšete, že hledáte knihy o působení Rudolfa v Rakousku, tak i v titulech se zaměřením na Čechy by mohly být zmínky o jeho rakouském působení. Příkladem uvádíme:
* RYANTOVÁ, Marie, ed., VOREL, Petr, ed. a ANTONÍN, Robert. Čeští králové. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2008. 583 s., [8] s. barev. obr. příl. Historická paměť. Velká řada; sv. 16. ISBN 978-80-7185-940-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200811/contents/nkc20081820301_1.pdf
* ČORNEJ, Petr a kol. Osudy českých králů a královen: od Přemyslovce Vratislava II. k Habsburkovi Karlu I. Vyd. 1. Praha: Reader's Digest, 2013. 448 s. ISBN 978-80-7406-237-7.
Velmi užitečným zdrojem by pro Vás mohly být databáze Historického ústavu AV ČR, které naleznete na adrese http://www.hiu.cas.cz/cs/databaze.ep/. Zde naleznete Historickou bibliografii od r. 1990 (výběrově od r. 1945), rejstříky Českého časopisu historického (1895-2012) a databázi excerpovaných dokumentů.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
21.08.2014 13:02