hodina mezi psem a vlkem
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne přesný význam vyrazu "hodina mezi psem a vlkem".
Odpověď
Dobrý den, kniha Názvy zvířat v české frazeologii a idiomatice vysvětluje výraz "hodina mezi psem a vlkem" následovně: "lit. - hodina mezi psem a vlkem - a) hodina ranního šírání, ani tma, ani světlo, b)přeneseně označení pro nějaké dramatické mezidobí charakterizované napětím a nejistotou (Toto rčení francouzského původu se začalo v češtině častěji používat po vyjití básnické sbírky Jana Skácela  Hodina mezi psem a vlkem)"
Zdroj: MRHAČOVÁ, Eva. Názvy zvířat v české frazeologii a idiomatice : (tematický frazeologický slovník I). 1.vyd. Ostrava : Ostravská univerzita, 1999. s.110.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2009 12:08
Hana píše:
Pátek 11.12.2015 19:59
prosím, můžete stejně popsat i výraz
MEZI DRAKEM A HADEM?
DÍKY!
PSK - admin píše:
Čtvrtek 17.12.2015 16:21
Dobrý den,
odpověď obdržíte e-mailem. Přečíst si ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/hodina-mezi-drakem-a-hadem
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu