-
To se mi líbí
-
Doporučit
Prosím, můžete popsat výraz
MEZI DRAKEM A HADEM?
DÍKY!
Dobrý den,
úsloví "mezi drakem a hadem" jsme bohužel v nám dostupných zdrojích nenalezli. Toto spojení se vyskytuje převážně pouze ve spojitosti s názvem hudebního pořadu Českého rozhlasu, který vysílá Český rozhlas na stanici Vltava o víkendech mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní (http://www.rozhlas.cz/vltava/porady/_porad/657 ).
Drak i had jsou v evropské křesťanské tradici vnímáni jako temná až ďábelská stvoření. V řadě pověstí, mýtů a pohádkách se proto setkávám se snahou o jejich poražení. V symbolické rovině je jejich poražením překonán chaos a jistá zvířeckost, kterou představují. Na rozdíl od křesťanské tradice, je drak ve východní Asii vnímám jako symbol štěstí, který představuje mužský princip jang, tedy plození a aktivitu. Obdobně je tomu i u hada. V křesťanské tradici symbolizuje ďábla, pokušitele, zradu, pomluvu a smrt. V indické tradici je naopak symbolem štěstí a symbolem obnovujícího života (svlékání kůže).
"Hodina mezi drakem a hadem: může mít též spojitost s noční oblohou, konkrétně se souhvězdím draka/ hada: http://www.myty.cz/view.php?cisloclanku=2012100002
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha : Academia, 1994.
* FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 4. vyd. Praha : Albatros, 2009. 245 s. ISBN 978-80-00-02422-6.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? Olomouc : Alda, 1994. ISBN 80-85600-31-5.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc : Alda, 1996. ISBN 80-85600-30-7.
* ČERMÁK, František. Slovník české frazeologie a idiomatiky. 1. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0503-X.
* Zdroj: MRHAČOVÁ, Eva. Názvy zvířat v české frazeologii a idiomatice : (tematický frazeologický slovník I). 1.vyd. Ostrava : Ostravská univerzita, 1999.
* BIEDERMANN, Hans. Lexikon symbolů. Vyd. 1. Praha: Beta, 2008. 503 s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7306-362-7.
* RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly: slovník křesťanské ikonografie. 2., upr. vyd. [České Budějovice]: Karmášek, 2006. ca 500 s. ISBN 80-239-7434-3.
* ROYT, Jan a ŠEDINOVÁ, Hana. Slovník symbolů: kosmos, příroda a člověk v křesťanské ikonografii. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1998. 201 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-204-0740-5.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
17.12.2015 16:19