elektronická čtečka knih
Text dotazu
Dobrý den.
Nevím zda je můj dotaz adekvátní této službě, ale obracím se na vás jako na
instituci do jejíž kompetencí spadá zodpovídat dotazy ohledně informační
vědy, knihovnictví atd., kam rozhodně spadá i téma elektronických čteček
knih.
Jelikož si doba vyžádala, že i já si musím pořídit tuto "záležitost", měl
bych na vás ohledně této technologie několik dotazů (doufám tedy,že mi je
budete moci - v rámci této služby - zodpovědět a předem za vaši snahu
děkuji).
1. Prvním a hlavním dotazem je možnost podtrhávání v textu (bez kterého si
nedokáži četbu odborné literatury představit a snad ani realizovat:) ). Již
se mi podařilo zjistit, že takovouto funkci některá zařízení nabízí, ale
mnoho výrobců tuto funkci u svých výrobků nezmiňuje, i když posléze zjistím,
že ji mají. Chtěl bych se tedy zeptat na nějaký obecný parametr e-čtečky,
který by garantoval tuto možnost. Nevím zda se nezeptám hloupě, ale nemá to
cosi společného s dotykovým displejem? Je vždy pravidlem, že přítomnost
stylusu značí možnost podtrhávání v textu?
2. Mám mnoho naskenovaných textů, materiálů, knih atd. uložených (většinou)
ve formátu jpeg či jpg. Mohl bych tyto materiály na nějaké čtečce číst jako
normální text?
3. Již jsem jedno takovéto zařízení měl možnost vyzkoušet (jednalo se o
čtečku Prestigio PER3362B) a velmi mě překvapilo, jedna jistá nedomyšlenost
uživatelského prostředí. Četl jsem text ve formátu PDF, kde byla dvojstránka
na jedné straně čtečky a tedy jste si nejdříve museli přečíst první stranu a
poté za pomoci šipek přejít doleva na stranu druhou. Nebyl by v tom žádný
problém, kdyby se text neposouval vždy o určitý (předem nastavený) úsek.
Stalo se tedy, že jsem měl buď celý text bez prvních dvou písmen každého
řádku a nebo levou polovinu textu. Je tedy nějaká funkce čtečky, která by
zabránila této nepříjemnosti (kromě funkce zmenšení písma - nemám moc dobrý
zrak)? Například možnost "uchopení" celé plochy a její detailnější a
subtilnější posuny?
4. Hodlám užívat především formátů jepg, jpg, txt, doc, pdf...nebude s něčím
z toho problém?
5. Mám mnoho vlastních e-books již stažených atd., mohu je nahrát do
kterékoli čtečky a číst je, i když to jsou například Amazone aj. čtečky,
které mají funkci zakupování e-knih a stahování přímo do dané čtečky? Jinými
slovy, musím tyto knihy výhradně nakupovat a nebo mohu nahrávat a užívat jak
vlastní soubory, tak využívat i možnosti zakupování si e-knih?
(I když počet znaků mého textu nedosáhl ani hranice 4000, objevuje se mi zde
chybová hláška "too long". Svůj text tedy z tohoto důvodu rozdělím do dvou
dotazů-děkuji za pochopení).
Odpověď
Dobrý den,
knihovny se s tímto novým médiem prozatím též seznamují. Tato nová podoba "knihy" jistě do budoucna více či méně výrazně ovlivní podobu a nabídku knihovnických služeb a projeví se i v uchovávání dat a informací.
S rostoucím zájmem veřejnosti o tento druh přenosného zařízení se zvětšuje i nabídka jednotlivých typů čteček. Na trhu v současné době můžete nalézt poměrně velké množství různých druhů čteček, které disponují celou řadou funkcí. Nejsme bohužel odborníky a znalci všech zařízení tohoto typu, jež trh nabízí. Věříme však, že s pomocí následujících článků, testů a odkazů naleznete čtečku knih, která bude splňovat Vaše požadavky.
* http://www.grandprinc.cz/prolistovat/grand-biblio/2011/1
* http://duha.mzk.cz/clanky/e-kniha-jeji-ctecka-ii-rozdeleni-z-pohledu-uzivatele
* http://duha.mzk.cz/clanky/e-kniha-jeji-ctecka-moznost-vyuziti-pro-knihovny
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/ctecka-e-knih/
* http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000071761&local_base=KKL
* http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-194/test-ctecek-elektronickych-knih
(D-test, leden 2011)
* http://www.dtest.cz/clanek-1099/test-apple-ipad-2010
* http://ebook-reader-review.toptenreviews.com
* http://www.ebookreadersreview.co.uk/guides/ebook-reader-comparison-tables-updated/
* v němčině -
http://www.testberichte.de/testsieger/level3_hardware_sonstiges_e_books_707.html
* v němčině - http://www.ebook-reader.de/tests/tests-ereader
* http://www.elektronicke-cteni.cz/hodnoceni-ctecek/kindle-dx-graphite-uzitecne-funkce
* http://www.elektronicke-cteni.cz/hodnoceni-ctecek
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 12:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu