Zvyky, tradice a obyčeje v Norsku.
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě jaké jsou tradice, obyčeje a zvyky v Norském království?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz na to, jaké jsou tradice, obyčeje a zvyky v Norsku je formulován velmi zeširoka, proto Vám nabídneme níže uvedené citace a odkazy, které se věnují působení těchto kulturních fenoménů jak v duchovní, tak hmotné kultuře Norska.
Norsko je velmi bohatou zemí na historické legendy a folklórní tradice. Velmi silně zakořeněné jsou pozůstatky duchovní kultury ve formě vyprávění příběhů, pohádek a legend. Částečně vycházejí z vikingských ság, které poskytují dobré seznámení se s norskou mytologií. K typickým bájným tvorům patří trollové, elfové nebo hulder či draugen. Norové své kulturní dědictví velmi dobře prezentují v četných muzeích a jiných paměťových institucích. Níže se můžete dočíst o specifickém trávení nejrůznějších svátků, z nichž stojí zaměřit se na národní svátek 17. května. Norové jsou také milovníci jazzu. V Oslu se v srpnu koná jazzový festival, v říjnu pak Ultuma Contemporary Music festival. Do Norska se jezdí také kvůli rybolovu a Norové jsou také rekordmany v polárních výpravách.
Turistické průvodce:
HAM, Anthony, BUTLER, Stuart a RODDIS, Miles. Norsko. Překlad K. H. Doutná a Milica Kolářová. 2. české vyd. Praha: Svojtka & Co., 2012. 467 s. Z řady průvodců Lonely Planet. ISBN 978-80-256-0666-7.
LEE, Phil a NORUM, Roger. Norsko: [turistický průvodce]. Překlad Jan Sládek. 3. vyd. Brno: Jota, 2014. 441 s. Průvodce; sv. 165. ISBN 978-80-7462-558-9.
Články o norských svátcích:
https://www.visitnorway.com/about/history-traditions/
http://www.mundo.cz/norsko/svatky
https://norge.cz/norsko/svatky-a-tradice
http://norsko.orbion.cz/stat/pruvodce/lide-a-spolecnost-1764/
http://www.cestoweb.cz/dovolena-a-cestovani/nejzvlastnejsi-zvyky-a-obyceje-norska
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.11.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu