zpovědní seznamy
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, zda existují Zpovědní seznamy arcidieceze pražské pro Jičín a okolí a pro Klatovsko a kde se dají případně najít.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
nejstarší zpovědní seznamy jsou zmíněny v knihách:
ČÁŇOVÁ, Eliška, ed. Prameny pro hospodářské a sociální dějiny. 1, Nejstarší zpovědní seznamy 1570-1666. Praha: Státní ústřední archiv, 1973. 2 sv. (xxix, 753 s.). Edice dokumentů z fondů St. ústř. archívu v Praze; sv. 3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002996566&local_base=NKC
ČÁŇOVÁ, Eliška, ed. Prameny pro hospodářské a sociální dějiny. 1., Nejstarší zpovědní seznamy: 1628-1670: [faksimile]. III. svazek. Praha: Státní ústřední archiv, 1983. x, 369 s. Edice dokumentů z fondů Státního ústředního archívu v Praze; 3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000035481&local_base=NKC
Dostupnost v jiných knihovnách v ČR - viz: https://aleph.nkp.cz/cze/skc
Na tyto nejstarší seznamy poté navazují tiskem vydané „Zpovědní seznamy arcidiecéze pražské“.
Pro Plzeňsko, tedy pravděpodobně i Klatovsko, byly zápisy tiskem vydány v publikaci:
ŠIMÁK, Josef Vítězslav, ed. Zpovědní seznamy arcidiecése pražské z r. 1671-1725. IX., X., (dílu 3. sv. 1), Plzeňsko a Loketsko. V Praze: nákladem Histor. spolku za pomoci minister. školství a národní osvěty, zem. správního výboru, Nadání Hlávkova, České akademie, 1935. 239 stran.
Uvedený dokument dosud nebyl digitalizován. Vlastní jej ovšem poměrně velké množství českých knihoven: viz
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000595124&local_base=SKC
Jičín a jeho okolí v té době již nespadal pod arcidiecézi pražskou, ale pod nově založenou arcidiecézi královéhradeckou (zal. 1664).
Zpovědní seznamy této diecéze dosud tiskem nevyšly. Pravděpodobně budou stále součástí archivního fondu diecéze.
Více se o zpovědních seznamech královéhradecké diecéze můžete dočíst v příspěvku:
PAVLÍK, Jiří a Radek POKORNÝ, Soupisy duší a zpovědní seznamy jako historické prameny k poznání dějin královéhradecké diecéze a jejích obyvatel v 18. a 19. století. IN: KATOLICKÁ CÍRKEV. Biskupství královéhradecké a POLEHLA, Petr, ed. 350 let královéhradecké diecéze. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2015.str. 55 – 68.
V souvislosti s královéhradeckou diecézí byly tiskem vydávány pouze následující osobní a místní soupisy:
Catalogus alphabeticus personarum et locorum in dioecesi episcopali Reginae-Hradecensi, continens clerum in cura animarum expositum anno ... Vetero-Pragae: Typis & expensis Francisci Caroli Hladky, typographi archi-episcopalis, 1751-1942.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002091422&local_base=NKC
Catalogus ecclesiasticus almae Dioecesis Bohemo-Budvicensis: sub glorioso regimine reverendissimi et illustrissimi domini domini Joannis Procopii dei gratia primi episcopi Bohemo-Budvicensis ...: pro anno ... Bohemo-Budvicii: Caracteribus Joannis Franc. Zdarssa, [1797-1948].
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002095543&local_base=NKC
Novější zpovědní seznamy pro Klatovy a okolí by pravděpodobně měly být uloženy v archivu arcidiecéze českobudějovické (vznikla r. 1785), v roce 1993 byla tato oblast předána pod správu nově vzniklé plzeňské diecéze.
Archiv je v současné době pod správou Státního oblastního archivu v Třeboni: https://www.ceskearchivy.cz/
Archiv královéhradecké diecéze je uložen ve Státním okresním archivu v Hradci Králové: http://www.bihk.cz/biskupstvi/diecezni-kurie/archiv-biskupstvi
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.04.2020 17:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu