znaková řeč
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit něco o sluchově postižených a znakové řeči. Děkuji za jakékoli informace, případně doporučenou literaturu nebo internetové odkazy.
Odpověď
Dobrý den, k vyhledání dokumentů o sluchově postižených a znakové řeči můžete využít elektronický katalog Národní knihovny ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), kde do pole předmět (pro širší výsledky vyhledávání můžete použít i název) zadáte výrazy /sluch? and postiž?/ nebo /znak? and řeč?/ (? slouží pro rozšíření výrazu o 1 a více znaků). U každého záznamu naleznete ikonku Exempláře, pomocí které zjistíte možnosti výpůjčky vybrané publikace.
Uvádíme několik titulů k Vašemu tématu, které jsme takto vyhledali:
1) Znakování pro každý den : základní konverzace v českém znakovém jazyce / Marie Růžičková ; [ilustroval Jan Žampach]. -- 1. vyd.. -- Praha : Septima, 2001. -- 97 s. : il. ; 30 cm
2) Znakuj! Znakujme! Znakujte! : [základy konverzace ve znakované češtině : jak nejlépe využít učebnici Učíme se českou znakovou řeč / Marie Růžičková, ilustroval Jan Žampach]. -- 1. vyd.. -- [Praha] : ASNEP, 1998. -- 64 s. : il. ; 31 cm
3) Prstová abeceda / M. Potměšil ; Graf. úprava Vladimír Salzman. -- Praha : Federace rodičů a přátel sluchově postižených, 1992. -- 18 s. : obr.; 30 cm + pexeso a prstová abeceda, 9 listů
4) Svet v posunkoch / Štefan Csonka. -- 1. vyd.. -- Bratislava : SPN, 1998. -- 156 s. : il. ; 30 cm
5) The signs of language / Edward S. Klima, Ursula Bellugi; with Robbin Battison...[et al.]. -- Cambridge, Mass. : Harvard University Press, c1979. -- xii, 417 s. : il.; 24 cm
6) Relations of language and thought : the view from sign language and deaf children / Marc Marschark ...[et al.]. -- New York : Oxford University Press, 1997. -- xii, 189 s. : il. ; 24 cm
7) Všeobecný slovník českého znakového jazyka / Miloň Potměšil. -- Vyd. 1.. -- Praha : Fortuna, 2002-2004. -- 2 sv. (494, 549 s.) : il. ; 21 cm
8) Komunikace sluchově postižených / Beáta Krahulcová. -- Vyd. 2.. -- V Praze : Karolinum, 2002. -- 303 s. : il. ; 21 cm
9) Základy české znakové řeči. [Díl] 1 / Emilie Mrzílková, Markéta Ostatková ; Ilustr. Václav Vostatek. -- 1. vyd.. -- Jinočany : H & H, 1993. -- 42 l. : obr. ; 30 cm
Podobně jako v bázi NKC můžete postupovat i při vyhledávání článků z českých novin, časopisů a sborníků - báze ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl). Pokud byste měla zájem o zahraniční články, Národní knihovna nabízí přístup také k zahraničním placeným databázím (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3). Do databází můžete vstupovat nejen z počítačů u nás v knihovně, ale i "vzdáleně" např. ze svého domácího počítače, ze školy, z práce atd., ovšem pouze pokud jste registrovanou čtenářkou NK ČR a máte platný průkaz. Na stránce http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=LicencovanUo.online.databUEze&submenu3=104 , odkaz Vstup do systému, se nachází přihlašovací tabulka, kde vyplníte údaje z Vašeho průkazu a poté můžete databáze využívat.
Na závěr uvádíme i několik odkazů z internetu:
Česká unie neslyšících http://www.cun.cz/
Helpnet s dalšími odkazy na tematicky podobné stránky http://www.helpnet.cz/sluchove-postizeni
http://pasoft.euweb.cz/HTM/WIN/UVODDOSN.HTM
http://pasoft.euweb.cz/HTM/WIN/ZNAKOVKA.HTM
http://en.wikipedia.org/wiki/Sign_language
Další odkazy můžete získat zadáním "sluchově postižení" nebo "znaková řeč" do některého z internetových vyhledávačů jako např. Google, Jyxo aj.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2007 13:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu