Zlato v ČR
Text dotazu
Dobrý den,
kde v České republice se vyskytují dosud nevytěžené zlaté žíly?
Odpověď
Dobrý den,
Česká republika má zásoby zlata v množství téměř 400 tun kovu, ověřené průzkumem v 70. a 80. letech 20. století, což nás řadí mezi země s největšími zásobami zlata na světě. V ČR však z důvodu ochrany životního prostředí nejsou žádné aktivní zlatodoly. Zlato lze tedy u nás z přírody získat jediným způsobem a tím je rýžování. Rýžování zlata je tradiční způsob jak najít ryzí zlato ve zlatonosných oblastech jako jsou řeky, potoky a vodní toky, zejména v jejich sedimentech, které zahrnují náplavy, usazeniny a rozsypy, kde se rýžuje sekundární zlato.
V publikaci Surovinové zdroje České republiky z roku 2019 (novější vydání nemáme bohužel k dispozici) je uvedeno 15 evidovaných ložisek zlata (nejsou těženy):
1. Břevenec
2. Jílové u Prahy
3. Kašperské Hory
4. Mikulovice u Jeseníka
5. Modlešovice
6. Mokrsko
7. Mokrsko-východ
8. Podmoky
9. Prostřední Lhota-Čelina
10. Smolotely-Horní Líšnice
11. Suchá Rudná-střed
12. Vacíkov
13. Voltýřov
14. Zlaté Hory-východ
15. Zlaté Hory-Zlatý potok
Podrobně výskyt zlata na našem území mapuje následující atlas:
MORÁVEK, Petr. Mapy výskytů zlata v České republice. 1:50 000. Praha: Česká geologická služba, 2015. 1 atlas (86 l.) : ca 79 barev. mapových listů ; 21 x 30 cm + 1 mapa ČR. ISBN 978-80-7075-859-5. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:b4234f40-c2de-11e6-9486-005056827e52
Použité a další doporučené zdroje k tématu:
* Surovinové zdroje České republiky: nerostné suroviny 2019 (statistické údaje do roku 2018). Praha: Česká geologická služba, 2019. S. 320. ISSN 1801-6693. ISBN 978-80-7075-988-2.
* MORÁVEK, Petr et al. Stezkami zlatonosných revírů Čech a Moravy: průvodce po cestách přírodou za zlatem a historií. Vydání první. Praha: Česká geologická služba, 2017. 159 stran. ISBN 978-80-7075-914-1.
* MAŇOUR, Jiří. Manuál zlatokopa: příručka pro začínající zlatokopy v Česku. 1. vydání. Praha: Česká geologická služba, 2021. 153 stran. ISBN 978-80-7673-009-0.
* MORÁVEK, Petr. Surovinový potenciál zlata České republiky. Online. Asociace České zlato, © 2011. Dostupné z: http://www.ascez.cz/publikace/2013/01/ [cit. 2024-03-19].
* https://www.rawgold.eu/blog/35178-kde-se-da-najit-zlato-v-cr
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2024 16:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu