Zkratky novinářů
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych vás požádala o doporučení slovníků, ve kterých bych mohla zjistit dostupné novinářské značky a jejich autory - tj. celá jména novinářů.
Kdysi jsem měla v ruce jeden slovník, ale bohužel už nevím, jak se přesně jmenoval. Jedná se mi o novináře 20. století.
Děkuji
Odpověď
Dobý den,
mohlo by se jednat o:
BLODIGOVÁ, Alexandra, Fakulta sociálních věd a Matematicko-fyzikální fakulta. Slovník odpovědných redaktorů a šéfredaktorů legálního českého denního tisku v letech 1939 až 1945. Praha: Matfyzpress, 2007. s. 15. ISBN 978-80-86732-96-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:8386cdf0-fbf4-11e5-b9d7-5ef3fc9ae867
VOPRAVIL, J.S. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře: (anagramů, kryptogramů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.).  Praha: SPN, 1973.
V digitální podobě v NDK
TAUŠ, Karel. Slovník cizích slov, zkratek, novinářských šifer, pseudonymů a časopisů pro čtenáře novin. Blansko: Karel Jelínek, 1946
V digitální podobě v NDK
Tituly jsou  přístupny v Národní digitální knihovně https://ndk.cz pro čtenáře s platným čtenářských průkazem NK ČR nebo knihoven, které jsou do NDK připojeny (https://ndk.cz/knihinst).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2021 23:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu