Zeměpis
Text dotazu
Jaká je nejvyšší hora světa? Jaký je řeka nejdelší světa?
Odpověď
Dobrý den, nejvyšší hora světa je Mount Everest (též nazývaná Sagarmatha, Qomolangma) nacházející se na pomězí států Tibetu a Nepálu. Údaje o její výšce se mění, např. publikace Všechno o Zemi z roku 1998 udává výšku 8 846 m, internetová encyklopedie Wikipedia editovaná tento měsíc již uvádí 8 850 m.
Za nejdelší řeku na světě je považována Amazonka v jižní Americe s délkou 7 025 km.
Použitá literatura a další informační zdroje:
* Všechno o Zemi : místopisný průvodce světem. [redakce John Palmer]. Vyd. 1.. Praha : Reader's Digest Výběr, 1998. 768 s.  ISBN 80-86196-01-1.
* ASH, Russell. Země, příroda, lidé. [Praha] : Euromedia Group, 2002. 151 s. ISBN 80-242-0873-3.
* KELE, František; MARIOT, Peter. Encyklopedie velehor světa. Vyd. 1.. [Olomouc] : Fontána, 2004. 148 s. ISBN 80-7336-199-X.
* NOVARESIO, Paolo. Velké řeky světa. V Praze : Knižní klub, 2006. 304 s. ISBN 80-242-1712-0.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mount_Everest
http://cs.wikipedia.org/wiki/Amazonka.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu