Závislost na plyšové hračce
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda se nějak odborně nazývá závislost dospělých jedinců na plyšových hračkách a také, když se jedinci chovají k plyšové hračce, jako ke svému dítěti, berou jej na výlety, do kaváren, na dovolené apod. A co to o tomto jedinci může vyjadřovat? Existují nějaké komunity pro tyto lidi?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pro malé děti mohou plyšové hračky sloužit jako tzv. přechodové objekty, které zajišťují spojení mezi domovem a vnějším světem. Jedná se o vazbu, která umožňuje postupné odpoutávání od matky. Podobným způsobem to může fungovat i u dospělých, kdy plyšová hračka již není vazba či pouto, ale zachovává si svoji uklidňující funkci. Mnohé hračka chrání před obtížemi v životě, pomáhá lidem vyrovnat se s osamělostí, těžkým životním obdobím (nemoc, úmrtí v rodině, rozvod apod.). Každý jí přisuzuje to, co od ní očekává, a promítá to do ní.
U mnohých dospělých má plyšová hračka v jejich životě své nezastupitelné místo - spí s nimi v posteli, cestuje, jezdí na služební cesty atd. Působí na ně totiž uklidňujícím dojmem, na cestách pro ně představuje pouto s domovem, takže jim pomáhá vyrovnat se například s pracovním stresem, odloučení od rodiny apod. Tito lidé ale naproti tomu vedou plnohodnotné životy, mají rodinu, partnera, jsou úspěšní v práci.
Pokud jde o neškodnou zálibu nebo podvědomou terapii (např. i pro lidi s autismem), považují psychologové hračky v dospělých rukou za neškodné, ba naopak prospěšné.
Vědci však také zjistili, že výrazné procento pacientů, kteří si přinesou do nemocnice plyšovou hračku (nebo ji mají i doma), trpí hraniční poruchou osobnosti (borderline personality disorder, https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrani%C4%8Dn%C3%AD_porucha_osobnosti). Pacienti s touto diagnózou se vyznačují bouřlivými, nestabilními osobními vztahy, potížemi být sám a neschopností se sami uklidnit. To může vysvětlovat, proč mají pacienti s HPO tendenci vytvářet si silné vztahy k přechodovým objektům jako jsou např. plyšové hračky.
Více informací v následujících článcích:
* HOOLEY, J.M., WILSON-MURPHY, M. Adult attachment to transitional objects and borderline personality disorder. J Pers Disord. 2012 Apr;26(2):179-91. doi: 10.1521/pedi.2012.26.2.179. PMID: 22486448. Abstrakt dostupný také z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9016276/.
* CARDASIS, W., HOCHMAN, J.A., SILK, K.R. Transitional objects and borderline personality disorder. Am J Psychiatry. 1997 Feb;154(2):250-5. doi: 10.1176/ajp.154.2.250. PMID: 9016276. Abstrakt dostupný také z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22486448/.
Podle Pavla Harsy, psychiatra z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, vytváření vztahu k plyšovým hračkám v dospělosti patrně znamená určitou kompenzaci neuspokojivých lidských vztahů. Pokud člověk s hračkou například snídá nebo dělá jiné aktivity, má to až patologický charakter chování. Dělat si partnera z plyšové hračky a přiřazovat mu vlastnosti ukazuje na infantilnější způsob myšlení.
V zahraničních zdrojích je možné se setkat s termínem "plushophilia" (v češtině tedy plushofilie, od anglického "plush toys" nebo "plushies" = plyšové hračky), což v úplně nejjednodušší rovině znamená pocit intenzivní lásky k plyšovým zvířátkům. Je považována za formu parafilie, což je sexuální zájem o předměty, které pro lidi obvykle žádný sexuální význam nemají. Přestože někteří ji považují za poruchu duševního zdraví, přesněji je klasifikována jako fetiš nebo sexuální fetiš.
Plushofilie a jakákoli forma parafilie je poruchou duševního zdraví pouze tehdy, když je jedinec posedlý tímto chováním souvisejícím s fetišem natolik, že narušuje jeho schopnost společensky fungovat nebo plnit běžné každodenní úkoly.
Je třeba zdůraznit, že někteří lidé, kteří se identifikují jako plushofilové, nepovažují svůj zájem nutně za sexuální. Slovo fetiš může a často odkazuje na velmi zvláštní sexuální zájem, ale může také jednoduše naznačovat uctívání nebo intenzivní oddanost určitému předmětu nebo chování. Existují nesexuální i sexuální formy plushofilie.
Pro některé plushofily nezahrnuje posedlost plyšovými hračkami sexuální přitažlivost nebo aktivity. Může se pouze jednat o určitý typ hry, která jim dovoluje vyrovnat se se stresem tak, že "odhodí otěže dospělosti". Užívají si hru s plyšovými hračkami podobně jako děti, je to pro ně typ mentální relaxace.
Co se týče sexuální formy plushofilie, nemusíme chodit nikam daleko, abychom si dokázali představit, jak si lidé vytvářejí sexuální pouta se svými plyšovými hračkami. Mnoho dospívajících používá plyšové hračky nebo polštáře při objevování masturbace. U jedince, který se takovým masturbačním praktikám v raném věku věnoval, mohou přetrvat i do pozdějšího věku, kdy již pohlavně dospívá. Mnozí lidé se sexuální plushofilií se věnují i jiným sexuálním aktivitám, včetně sexuálních aktivit s jinými lidmi. Jejich "plyšové" fantazie tak mohou být pouze jedním z několika typů sexuálních fetišů nebo zájmů, případně je mohou kombinovat se sexuálními aktivitami s partnerem.
Podrobnější informace o plushofilii, včetně informací o její komunitě, jsou k dispozici na webových stránkách - https://www.betterhelp.com/advice/general/plushophilia-may-not-be-as-uncommon-as-you-think/.
Použité zdroje:
* https://www.frekvence1.cz/clanky/zivotni-styl/hrajete-si-s-plysaky-i-v-dospelosti-psycholozka-prozradila-co-to-o-vas-vypovida.shtml
* https://zena.aktualne.cz/rodina/patologicka-uchylka-kdyz-dospele-zeny-miluji-plysaky/r~i:article:801066/
* https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/originalita-nebo-uchylka-cestujici-plysaci-nejsou-pro-srandu-kralikum.A100310_112113_firmy-trhy_nev
* https://www.lui.cz/zdravi-krasa/16629-plysove-hracky-nejsou-jen-pro-deti-prospeji-i-dospelym-meli-byste-mit-plysoveho-medveda-v-posteli-i-vy
* https://www.psychologytoday.com/us/blog/shame/201806/no-shame-in-adult-comfort-dolls
* https://www.bbc.com/news/disability-37560841
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.11.2020 21:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu