Záhádná smrt Jimiho Hendrixe
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych zeptat, jak zemřel zpěvák a kytarista Jimi Hendrix, jestli šlo vraždu nebo jenom souhru náhod.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
smrt Jimiho Hendrixe nebyla nikdy kvalifikována jako vražda a nikdo nebyl v souvislosti s vraždou této osoby trestně stíhaný. Jimi Hendrix žil naplno ve světě hudby, večírků, alkoholu a drog. V takovém případě se velmi špatně prokazuje, zda šlo v případě úmrtí o nešťastnou událost, či záměr. Každopádně jeho tehdejší vztah nebyl příliš harmonický a partnerka, která s ním trávila poslední okamžiky jeho života, dle níže uvedené literatury podala nepřesvědčivé svědectví během vyšetřování.  Dále si dovolujeme citovat: "V 11.27 přijeli sanitáři Reginald Jones a John Saua. " Dveře zely dokořán, uvnitř nikdo, jenom tělo na posteli, " prohlásil později Jones v oficiální výpovědi. "Volali jsme, jestli tam někdo není, nejmíň desetkrát, a tak jsme vešli dovnitř.... V místnosti byla tma, protože závěsy zůstaly zatažené. Byl celý pozvracený, polštář taky, spousty černohnědých zvratků. Dýchací cesty měl úplně ucpané až dolů, jazyk zapadlý. Sotva jsem vešel dovnitř, už jsem věděl, že je mrtvý." Doktor John Bannister, který Hendrixe převzal v St. Mary Abbots, ve shodě se zdravotníky vypověděl: "Je nesporné, že Jimi Hendrix byl už nějakou dobu mrtvý, " stálo v jeho oficiální výpovědi předložené po letech. Kytarista neměl žádný puls, měl namodralou pleť a z nosu a úst mu teklo víno. Bannister se mu pokoušel pročistit dýchací cesty půlmetrovou kovovou přísavkou, ale nešlo to kvůli množství vína v žaludku. V krvi však nalezl jen zbytky alkoholu, čehož doktor vyvodil: "Někdo musel lít Jimimu do krku červené víno, aby záměrně způsobil zadušení." Jeho zpráva konstatovala, že Jimi se doslova "utopil" ve víně, protože mu napřed bylo podstrčeno velké množství barbiturátů", které navodily kóma. V té době však doktor Gavin Thurslon uvedl jako bezprostřední příčinu smrti "vdechnutí zvratků po omámení barbituráty". Pokud šlo o příčinu této tragédie, patolog ponechal "verdikt otevřený". Neznal ji a neodvažoval se spekulovat."
Zdroj: COMFORT, David. Rocková kniha mrtvých: sedm osudových cest k nesmrtelnosti. Vyd. 1. Brno: Jota, 2010. 405 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-7217-742-4.
Další literatura, která důkladně popisuje poslední  okamžiky Hendrixova života a jeho nález:
• MCDERMOTT, John a KRAMER, Eddie. Jimi Hendrix nadoraz: elektrický chrám. Překlad Simona Šeclová. Olomouc: Votobia, 1996. 455 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-7198-288-1.
• REDFERN, Nicholas. Tajnosti celebrit: vládní složky o bohatých a slavných. Vyd. 1. [Praha]: Levné knihy, 2010. 309 s. ISBN 978-80-7309-550-5.
• CROSS, Charles R. Pokoj plný zrcadel: životopis Jimiho Hendrixe. Vyd. 1. Praha: Volvox Globator, 2009. 428 s., [16] s. obr. příl. Evokace; sv. 28. ISBN 978-80-7207-693-2.
• WELCH, Chris. Jimi Hendrix: život a dílo. Překlad Michal Staša. Vyd. 1. Praha: Havran, 2001. 125 s. Studio; sv. 2. ISBN 80-86515-06-0.
• BROWN, Tony. Jimi Hendrix: jeho život, lásky a hudba. Překlad Ilona Kořánová. 1. vyd. Bratislava: Champagne Avantgarde, 1993. 128 s. Gold Music Quality; sv. 8. ISBN 80-7150-109-3.
Použité zdroje
COMFORT, David. Rocková kniha mrtvých: sedm osudových cest k nesmrtelnosti. Vyd. 1. Brno: Jota, 2010. 405 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-7217-742-4.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.03.2017 12:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu