Z jakého místa se počítá vzdálenost do Prahy na dopravních značkách
Text dotazu
Dobrý den,
Ráda bych věděla, z jakého (resp. do jakého) bodu se počítá vzdálenost na dopravních značkách do Prahy.
Pokud jedu po silnici a vidím údaj "Praha - 50 km", pro jaké místo v Praze tento údaj platí?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Bohužel se mi však na něj nepodařilo nalézt odpověď. Domnívám se však, že by mělo jít o vzdálenost "od středu města do středu města". Doporučuji Vám se obrátit na Ředitelství silnic a dálnic, kde Vám určitě podají erudovanější odpověď.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
30.09.2019 08:00
Jan Pešula píše:
Pondělí 30.09.2019 09:45
Odpověď knihovny je správná. Podle předpisu TP100 - Zásady pro orientační dopravní značení na pozemních komunikacích (vydání z října 2017, http://www.pjpk.cz/data/USR_001_2_8_TP/TP_100_2017.pdf ), kap. 2.3.6 - Údaj o vzdálenosti (str. 33), se uváděná vzdálenost na směrových tabulích skutečně vztahuje k centru cílové obce a zaokrouhluje na celé km. Dokument vydalo Ministerstvo dopravy společně s Ředitelstvím silnic a dálnic. Stejné organizace vydaly i související předpis TP65 ( http://www.pjpk.cz/data/USR_001_2_8_TP/TP_65.pdf ), ten se ovšem stanovením vzdáleností nezabývá.
Ohledně Prahy se tradičně říkalo, že cílem je Staroměstské náměstí. To je ovšem pro automobilovou dopravu už řadu let uzavřeno, takže se pravděpodobně používá jiný bod. Pokud Vám na ŘSD odpovědí (jiný zdroj mne také nenapadá), napište to do této diskuse - je to zajímavý dotaz.
Ivan Štampach píše:
Čtvrtek 06.01.2022 16:21
Nemohu bohužel uvést oficiální zdroj, ale dlouho mám informaci, že bodem nula v Praze je místo na Staroměstském náměstí, kde stojí obnovený mariánský sloup.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu