world music
Text dotazu
Dobrý den,
co přesně odpovídá termínu world music?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zavedení termínu world music se připisuje etnomuzikologovi Robertovi E. Brownovi, který ho začal používat v 60. letech minulého století.
Pokud jde o definici, výraz world music se používá nejčastěji pro hudbu, která hudebně či literárně vychází z libovolné etnické tradice, kterou ovšem necituje doslovně, ale doplňuje ji o prvky jiných žánrů, popř. ji přenáší do jiných sociálních nebo kulturních souvislostí.
Jinými slovy : jedná se především o folklórní i populární hudbu ze všech koutů světa, výrazněji se prosazující od poloviny 80. let 20. století, především díky silným mediálním tlakům. Vyznačuje se výraznou etnicitou (důraz na kořeny), způsobem šíření (celosvětová distribuční síť) a sklonem k syntézám (jednotlivé jevy mohou významně fúzovat a vytvářet nové kvality, či "jen stát vedle  sebe", bez vzájemného ovlivňování).
V tomto smyslu je world  music nejmarkantnějším projevem hudební globalizace, která paradoxně vychází z vědomé aplikace zcela konkrétních momentů často jen velmi úzce lokálně vyhraněné hudební idiomatiky a je šířena celosvětovými obchodními kanály, kde už nahrávka funguje bez onoho těsného pouta ke konkrétní lokalitě.
World  music coby "uměle vykonstruovaný produkt hudebních vydavatelů" získává na popularitě a postupně se začleňuje  do rozvinutého trhu s populární hudbou. Díky svému zaměření na etnické tradice oslovuje nejen laické posluchače, ale i odborné kruhy. Od oficiálního zavedení termínu v roce 1987 úctyhodně stoupá množství nahrávek, koncertů i festivalů nesoucích nálepku world music.
Na značku world music se specializuje i řada vydavatelství, např. Eartworks, ECM, Globestyle, Real World, World Circuit, World Network, aj.
Rodící se vlnu world music zpočátku zachytili a výrazně dotvářeli rozhlasoví pracovníci a diskžokejové. Jejich oficiální sdružení vzniklo při EBU (European Broadcasting Union) již v roce 1987 pod názvem World Music Workshop. Od dubna 1991 funguje žebříček hitů world music sestavovaný časopisem New Musical Express. Postupně jej přebraly významné hudební časopisy a spolu s ním zavedly rubriky věnující se novinkám a objevům.
Pro úplnost dodejme, že world music má silné zázemí v internetu. Právě zde je možné získat uspokojující přehled nejen o nahrávkách a interpretech, festivalech, music shopech, časopisech, televizních a rozhlasových pořadech, ale také o historii hudby a hudebních nástrojích té které oblasti world music.
.
Použité zdroje
H.Chaloupková : World music jako typický produkt globalizace. Opus musicum. 2007, č. 1, s. 8-13.
http://cs.wikipedia.org/[…]/World_music
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2015 08:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu