Walt Disney - antisemita?
Text dotazu
Dobrý den, jak je to s Waltem Disneym - byl antisemita nebo ne? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
obvinění Walta Disneyho z antisemitismu se začalo šířit po jeho smrti a také téma otevřela v roce 2014 Meryl Streepová. Více ve vybraných odkazech níže.
Informace o jeho antisemitismu jsou převážně vyvraceny, ale existují i tací, kteří je potvrzují. Podle wikipedie a zdrojů, které autor hesla uvádí, nejsou pro tato obvinění konkrétní důkazy.
„Obvinění z antisemitismu. Po jeho smrti se začaly šířit zvěsti, že byl po celý život antisemita. Jeho životopisec Neal Gabler, který jako první spisovatel získal neomezený přístup k jeho archivům, však v roce 2006 došel k závěru, že o jeho antisemitismu neexistuje důkaz. Disneyovo museum připouští, že měl „složité vztahy“ s některými Židy a že v některých raných filmech z třicátých let použil dobové etnické stereotypy, například ve filmu Tři malá prasátka. Na druhou stranu celý život zaměstnával Židy a v roce 1955 byl jmenován mužem roku židovskou organizací B'nai B'rith.“
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney#cite_note-63
Disneyho studia se podílela také na zhotovování protifašistických propagandistických filmů v USA za 2.s větové války.
Další zdroje:
*https://www.jns.org/was-walt-disney-anti-semitic/
*https://plzenoviny.cz/walt-disney-milovnik-animace-ktery-byl-omylem-povazovan-za-antisemitu-ma-i-svoji-vlastni-planetku/
*https://g.cz/zahadny-konec-duchovniho-otce-animaku-opravdu-se-walt-disney-po-smrti-nechal-zamrazit/
*https://refresher.cz/55799-Hajlujici-Kacer-Donald-ci-Adolf-Hitler-v-pekle-aneb-jak-vypadala-americka-antinacisticka-propaganda-behem-druhe-svetove-valky
*https://en.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney%27s_World_War_II_propaganda_production
Knihy:
*THOMAS, Bob. Walt Disney: an american original. New York: Simon and Schuster, 1976. 379 s. ISBN 0-671-22332-1
*PERI, Don. Working with Disney: interviews with animators, producers, and artists [online]. Jackson: University Press of Mississippi, ©2011 [cit. 2020-10-21]. Dostupné z: https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=683913.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.10.2020 21:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu