vznik sociologie
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit jaký byl důvod ke vzniku sociologie? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, v předmluvě "Přehledu sociologie" se o důvodu vzniku sociologie píše:
"Není náhodné, že sociologie jako samostatná vědecká disciplína vznikla právě v 19.století, tedy v době bouřlivých změn, nesených průmyslovou revolucí a doprovodnými sociálními procesy. Sociologie reaguje na situaci, kdy společnost po sérii ekonomických a politických zvratů přestává rozumět sama sobě. Sociologie je plodem moderní společnosti: snaží se vysvětlit, co se odehrálo při vzniku modernity, a objasnit, proč modernita převládla jen v některých zemích a kulturách, zatímco v jiných nikoliv. Zároveň se pokouší zjistit, co modernímu vývoji prospívá a co ho - naopak - v jádru ohrožuje".
(MONTOUSSÉ, Marc. Přehled sociologie. 1.vyd. Praha : Portál, 2005. s.9. ISBN
80-7178-976-3)
Sociologie jako věda má blízko k ekonomii a politice na jedné straně (analýza společenské organizace) a k filosofii, psychologii a historii na druhé straně (zájem o studium člověka jako součásti společnosti). Prvním impulzem pro vznik společenských věd byla řecká politická filosofie, na kterou navázali až renesanční myslitelé (např. Machiavelli či Hobbes). Pojem sociologie poprvé užil Auguste Comte ve svém díle Cours de la philosophie positive. Protože se sociologie jako věda osamostatnila poměrně pozdě, stála před problémem, jak se vyhranit k ostatním již konstituovaným vědám.
Specifikum sociologického přístupu je ve svébytné optice, kterou užívá.
Každý společenský jev se tak může stát předmětem zkoumání sociologie, narozdíl od jiných věd ovšem sociologie zkoumá daný jev ve vztahu k jiným sociálním jevům, mimo to se zabývá i těmi sociálními jevy, které nejsou předmětem zkoumání žádné jiné speciální vědy.
Zdroje:
* MONTOUSSÉ, Marc. Přehled sociologie. 1.vyd. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-976-3.
* Velký sociologický slovník. 1.vyd. Praha : Karolinum, 1996.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.09.2009 11:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu