Vznik a význam příjmení Holingr
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji vědět jak a z čeho vzniklo příjmení "Holingr" (Holinger, Hollinger)
Děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
„Holingr“ je patrně podoba příjmení německého původu „Holinger“, jejž vykládá publikace Německá příjmení u Čechů Josefa Beneše. Patří do skupiny jmen vzniklých z místních jmen na území Rakouska, zde konkrétně „Holling“ = neobydlená samota.
Příjmení Holingr nosí v ČR přibližně 11 osob, nejčetnější výskyt je v oblasti Havířovska. Z pohledu celosvětového je nejvíce osob se jménem Holinger evidováno ve Švýcarsku a USA (podoba Holingr se vyskytuje pouze u nás).
Použité zdroje
BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. sv. 1, s. 218. ISBN 80-7044-212-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:61791140-cd0d-11e3-85ae-001018b5eb5c
Holinger. In: Forebears.io Online. 2024. Dostupné z: https://forebears.io/surnames/holinger [cit. 5. 9. 2024].
Holingr. In: Forebears.io Online. 2024. Dostupné z: https://forebears.io/surnames/holingr [cit. 5. 9. 2024].
Holingr. In: KdeJsme.cz. Online. 2024. Dostupné z: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Holingr/hustota/ [cit. 5. 9. 2024].
Holingr. In: Prijmeni.cz. Online. 2024. Dostupné z: https://www.prijmeni.cz/search.php?name=holingr&t=0 [cit. 5. 9. 2024].
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.09.2024 15:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu