Vznik a význam příjmení Fajmon/Fajman/Fajneman
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět jak a z čeho vzniklo příjmení "Fajmon" (Fajman, Fajneman,...)
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Fajman má původ v německém jazyce a patří do skupiny jmen vzniklých na základě označení tělesných vlastností. Je to podoba německého Faimann, které se vytvořilo ze spojení Fein-mann (fein = jemný, hladký, pěkný, mann = muž). To vzniklo ze středohornoněmeckého (v období 12.-16. století) vîn = jemný, krásný.
Příjmení Fajman nosí v ČR přibližně 122 lidí, Fajmon 290 osob, výskyt příjmení Fajneman jsme nedohledali.
Použité zdroje
BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998. sv. 1, s. 89, 347.
Fajman. In: KdeJsme. Online. 2024. Dostupné z: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Fajman/hustota/; In: Příjmení.cz. Online. 2024. Dostupné z: https://www.prijmeni.cz/search.php?name=fajman&t=0 [cit. 19. 8. 2024].
Fajmon. In: KdeJsme. Online. 2024. Dostupné z: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Fajmon/hustota/; In: Příjmení.cz. Online. 2024. Dostupné z: https://www.prijmeni.cz/search.php?name=Fajmon&t=0 [cit. 19. 8. 2024].
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: A. Kotík, 1894, s. 174.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 48, 228.
Slovo fein. In: Lingea. Německo-český slovník. Online. 2024. Dostupné z: https://slovniky.lingea.cz/nemecko-cesky/fein [cit. 19. 8. 2024].
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu