JosefSuk - \"V nový život\"
Text dotazu
Prosím o zodpovězení dotazu na téma - jak vzniklo a o čem pojednává hudební dílo J. Suka - V nový život.
Odpověď
V nový zivot. Op.35c
Vstupni pochod k VII. sletu vsesokolskemu (pozdeji: slavnostni pochod sokolsky), jaro 1919, instr. leto 1920, poprve koncertni provedeni 3.12.1931, Ceska filharmonie a pev. sdruzeni Smetana, dir. Frant. Stupka, napev s textem Petra Kricky 1930
"V novy zivot: historie vzniku tohoto pochodu je spjata s prevratovymi udalostmi v Ceskoslovensku. Vliv VRSR..., ... obranne opatreni proti vpadu Madaru... I v Krecovicich uverili mladi... umele vyvolane bojove nalade.
Patril k nim take Sukuv syn. A otec - skladatel... napsal jednoho dubnoveho dne pochod - svizny, slavnostne vzruseny - ... Zustalo pri nacrtku. Teprve o rok pozdeji, kdy se pripravoval VII. vsesokolsky slet v Praze a byla vypsana soutez na pochod k teto prilezitosti, vzpomnel si Suk na skicu ... zadal pod pseudonymem Josef Emanuel Skrysovsky ... do souteze.... A pokud jde o sam vznik jadra pochodu: Suk jej neskladal jako bojovnou, utocnou fanfaru proti komunistickemu Madarsku, ale jako hudbu provazejici obrance vlasti na ceste za jejich poslanim...." (str.149-151)
Informace cerpany z knihy Josef Suk/Jiri Berkopec. - Praha: Statni hudebni vydavatelstvi, 1962. - Hudebni profily. Sv.1. signatura NK CR 54 K 26371 /fond Prirucni knihovny Hudebniho oddeleni NK CR/
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 12:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu