Význam spojení "a la carte"
Text dotazu
Dobry den,
rad bych Vas pozadal o vysvetleni pojmu "a la carte", tak casto pouzivaneho v gastronomii a restauraterstvi v souvislosti s menu hotelu ci restaurantu.
Odpověď
Dobrý den,
kolegové z Knihovny Goethe-Institutu nám předali Váš dotaz, jelikož obsahově neodpovídá zaměření knihovny.
Pojmem "à la carte" rozumíme běžný jídelní (nápojový) lístek používaný v restauračních zařízeních, ze kterého si hosté vybírají libovolné kombinace pokrmů a příloh nebo nápojů. Sestavování jídelních i nápojových lístků a pořadí pokrmů i nápojů na nich má svá pravidla, která jsou ale spíše záležitostí odborníků. Řazení pokrmů i nápojů je tak trochu podobné s řazením pokrmů a nápojů na menu, pro hosty je ještě důležitá snad jen informace, že jídelní a nápojový lístek by měl být předložen vždy, nebo bychom měli být dokonale informování alespoň z vývěsní tabule nebo jiným vhodným způsobem.
Opakem à la carte je "à la menu", jedná se o pevnou sestavu pokrmů a nápojů, používanou v restauracích nebo při slavnostních hostinách (banketech). Tato sestava je až na výjimky neměnná.
V restauračních nebo také lázeňských, rekreačních a jiných zařízeních se používá tzv. jednoduché menu, které se skládá zpravidla ze 2 až 3 chodů. V restauracích se tak nabízí pokud možno kompletní oběd nebo večeře za relativně nižší cenu. V některých zařízeních se pod nepříliš správným názvem nabízí jako polední menu také například jen jedno hotové jídlo. Při slavnostních hostinách s obsluhou ke stolu (banketech) se používá tzv. menu složité (slavnostní). Toto menu se skládá z minimálně 5 až 6 chodů a jeho sestavování má svá poměrně přesná pravidla.
Použité zdroje:
* LUŠOVSKÝ, Jan Honza. Stolování pro každého. Praha: Sdružení MAC, 2006. 69 s. : barev. il. ; 31 cm. ISBN 80-86783-15-4.
* MATHÉ, Ivo; ŠPAČEK, Ladislav. Etiketa. Praha : BB/art, 2005. 192 s. : barev. il. ; 23 cm. ISBN 80-7341-564-X.
* FLAJŠHANS, Václav. Živá slova : sbírka slavných výroků, citátů, hesel, průpovědí atd. V Praze: Česká grafická akc. společnost Unie, 1915. viii, 567 s. ; 8°.
* Akademický slovník cizích slov. Sv. 1, A-K / kolektiv autorů pod vedením Věry Petráčkové a Jiřího Krause. Praha : Academia, 1995 (Brno : Tisk). ISBN 80-200-0523-4.
* Velký slovník naučný. A-L. Praha : Diderot, 1999. 842 s. ISBN 80-902723-1-2.
* http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%80_la_carte
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2010 12:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu