význam slova habaďůra
Text dotazu
Zajímal by mě původ slova HABAĎŮRA.
Význam je mi jasný,ale odkud toto slovo pochází,z kterého jazyka či nářečí,bylo
převzato. Děkuji a jsem s pozdravem.
Odpověď
Dobrý den,
jednoznačný původ slova „habaďůra“ se nám bohužel nepodařilo nalézt, ale vyskytuje se ve slovnících brněnského „hantecu“.
Například: http://wwwbrno.cz/hantec/
http://www.hantec.cz/hantec/slovnik/slovnik.htm#H
Výraz se také nachází ve „Slovníku nespisovné češtiny“ (s. 134). Bohužel je zde pouze význam tohoto slova. V úvodu slovníku (s. 12) v poznámce k etymologii a původu slov, je uvedeno, že u argotických slov se původ slova nachází mnohem hůře, než u slov spisovného jazyka, protože slova byla mnohdy záměrně měněna, aby jejich uživatelům nebylo rozumět.
Pokud výraz „habaďůra“ skutečně pochází z brněnského „hantecu“, mohl být převzat ze tří různých zdrojů (podle „Slovníku nespisovné češtiny“):
„…část představují slova typická pro hanácká nářečí, druhou část tvoří slova pocházející z běžné němčiny (té, kterou dříve mluvili běžní „spořádaní“ brněnští Němci, tedy ze směsice spisovné němčiny a rakouských, resp. jihoněmeckých nářečí) a třetí – bez pochyby nejzajímavější – jsou zbytky historického středoevropského argotu, s převahou argotu vídeňského.“ (s. 29)
Děkujeme za dotaz
Zdroj:
HUGO, Jan. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha: Maxdorf, 2006, 413 s. ISBN 80-7345-086-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
17.12.2014 10:11
Nininka píše:
Neděle 08.11.2020 14:20
Dobrý den,
pro mě jako Němka to zní jako bavorský pozdrav 'Habedere' (německý spisovný: 'Habe die Ehre', český: 'Má úcta!').
Umím si představit, že byli kdysi dost obchodní reprezentantů z Bavorska v jižním Česku.
Zdravili 'Habedere' a prodali pak nějaké nekvalitní haraburdí.
A proto výraz Habedere (habaďůra) se pak vžil jako výraz pro podfuk.
S pozdravem
Tomáš píše:
Úterý 10.01.2023 21:22
Habaďura je slovenské nárečové slovo so Sarišskej oblasti. Význam- lesť, pasca
Nininka píše:
Neděle 08.11.2020 14:30
Tady jsou ještě odkazy na bavorský pozdrav Habedere
https://regiowiki.pnp.de/wiki/Habedere
https://bar.wikipedia.org/wiki/Habedere
S pozdravem
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu