Význam příjmení
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě význam příjmení Medek/Medková.
Odpověď
Dobrý de, paní Medková,
příjmení Medek vzniklo pravděpodobně z obecného názvu potraviny „med“. Z tohoto slova vznikla příjmení Med, Medek, Medák, Medal, Medula, Medulka (Beneš, 1946, s. 127, Beneš, 1962, s. 232, Moldanová, 2004, s. 116). Druhou méně pravděpodobnou variantou je, že příjmení Medek má původ v argotovém slovu medek, které znamená teplý, horký (Beneš, 1962, s. 21, Hugo, 2009, s. 246).
Přechýlením příjmení Medek vznikla ženská podoba Medková.
Použité zdroje
Zdroje:
Beneš, Josef. Jaké české příjmení si vybrati. Naše řeč, 30 (1946), 6-7, s. 121-128. ISSN-1210-6321.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: ČSAV, 1962, 355 s. Studie a prameny.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2. upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004, 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
HUGO, Jan. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. 3., rozš. vyd. Praha: Maxdorf, c2009, 501 s. ISBN 978-80-7345-198-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
26.06.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu