Význam místního názvu "Na pustkách"
Text dotazu
Význam slova, nebo místního názvu části obce, ulice
- "Na pustkách" (Pustky). Prosím o odpověď významu slova zřejmě historického
původu objevující se ve většině obcí a měst našeho regionu (Moravskoslezský
kraj. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
místní název ulic či částí obce "Na Pustkách" či "Pustky" se vyskytuje v oblasti kolem Ostravy několikrát, přesto publikace věnované místním názvům vysvětlení původu daného jména neobsahují.
V knize: HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku (1. vyd. Praha : Academia, 1970-1980) je vysvětlen pouze místní název Pustkovec (část obce Ostrava). Píše se zde:
"Místní jméno lze chápat dvojím způsobem:
1. přivlast. příp. -ov k osobnímu jménu Pustek, hypokor. podobě k osobnímu jménu Pustimír (složenina z pust - k pustiti, pustošiti,"verwüsten" a z mir) Místní jméno Pustkovec by tak bylo deminutivum k Pustkov 2. přivlast. příp, - ovec k osobnímu jménu Pustek (přípona - ovec se dosud v laš. nářečích tvoří místní jména od jmen majitelů)"
Dá se předpokládat, že místní jméno Pustky vzniklo taktéž odvozením z osobních jmen Pustek, Pustimír (apod.) či bylo odvozeno od slova pustina = poustka, neobydlené místo.
Se svým dotazem se můžete obrátit také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Pracovníci poradny mohou mít k dispozici další dokumenty k etymologii místních názvů v Čechách a na Moravě.
Použitá literatura:
* HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Academia, 1970-1980.
* HAJZLEROVÁ, Irena. Kapitolky z historie Petřvaldu. 1. vyd. Petřvald : Město Petřvald ; Karviná : Státní okresní archiv Karviná ; [Ostrava] : OKD, Důl Odra, 2001. ISBN 80-86388-01-8.
* HOSÁK, Ladislav. Historický místopis země Moravskoslezské. 2. vyd. Praha : Academia, 2004. ISBN 80-200-1225-7.
* MOLDANNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8. (příjmení Pustka)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2010 15:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu