význam místního jména Folimanka
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych znát význam, ev. původ místního jména FOLIMANKA. Např. park Folimanka, ulice Na Folimance, Praha 2. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
park, sportovní hala a ulice Folimanka ( Na Folimance ) nesou název vinice s usedlostí, která se v těchto místech nacházela v minulosti. Místo bylo nejspíše pojmenováno dle pražského občana Jakuba Folmana, kterému usedlost a vinice patřily ve 14.století. Ulice Na Folimance nese tento název od svého vzniku v roce 1930.
Zdroje:
LAŠŤOVKA, M. a kol. Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1.díl. 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9 (díl 1 : váz.)
Kniha o Praze 2. Praha : MILPO, 1996. ISBN 80-901749-7-3
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 10:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu