Význam jména Škarda a Vávra
Text dotazu
Dobrý den,
prosím Vás o zjištění původu a významu jména Škarda a Vávra.
Moc děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Škarda vzniklo patrně z přídavného jména škaredý; škarda je též název rostliny. Příjmení Škarda má 601 lidí, četnost tohoto příjmení v ČR je 2475. místě a věkový průměr osob s tímto příjmením 43 let. Nejvíce Škardů podle serveru nasejmena najdete v Praze, viz. : http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=355989&typ=prijmeni , http://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0karda/hustota/ . Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Příjmení Vávra bývalo 53. nejčastější příjmení; zmínka je v Čechách o Vávrovi již v roce 1585 "Vavřinec Kuchynka ..., téhož Vávry sestra; z OJ Vavřinec a toto z latinského osobního jména Laurentius  = z města Laurenta; vavřínem ověnčený. Příjmení Vávra mělo 5623 osob v roce 2015. Četnost tohoto příjemní od 70. let 20. století postupně klesá. Zdroj: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/V%C3%A1vra/hustota/ Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.10.2016 16:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu