význam jména Kapucián
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na význam jména Kapucián. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kapicián/-ová vzniklo z apelativa kapicián = označení řeholníka kapucína.  Další informace o tomto řádu můžete najít např. v této knize "Encyklopedie řádů, kongregací a řeholních společností katolické církve v českých zemích. III. díl, I. svazek, Žebravé řády od Milan M. Bubna, viz. odkaz do našeho katalogu: [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001281746&local_base=NKC ] nebo alespoň něco málo o tomto řádu najdete např. zde (relevantnost informací v internetových odkazech ovšem nekontrolujeme): http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%A1d_men%C5%A1%C3%ADch_brat%C5%99%C3%AD_kapuc%C3%ADn%C5%AF.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 104 mužů s příjmením Kapucián (s věkovým průměrem 41 let) a 114 žen s příjmením Kapuciánová (s věkovým průměrem 46 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Kostelci nad Orlicí či v Praze. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.07.2014 07:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu