význam jména
Text dotazu
Prosím o význam a původ příjmení Piskač.
Prosím o význam a původ jména Barbora.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Piskač/ - ová vzniklo z apelativa piskač = pištec; hliněná píšťala (u Místku).
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 326 mužů s příjmením Piskač ( s věkovým průměrem 40 let) a 314 žen s příjmením Piskačová (s věkovým průměrem 44 let). Nejčastěji pak tito žili v Chotěboři či v Praze. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A jméno Barbora je jméno řeckého původu (z řeckého barbaros) znamená žena cizinka, barbarka. Původní význam základového slova je brbla, brepta. Osamostatnělou zkráceninou je Bára. V posledních letech patří jméno Barbora k velmi
Podle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v České republice 53205 osob se jménem Barbora. (S věkovým průměrem 19 let.) Nejčastěji žily Barbory v roce 2012 v Praze a v Brně.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2013 10:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu