význam jmen
Text dotazu
Dobrý den chtěla bych se zeptat na historii jména Renata, Radek, Simona, Kamila, Libuše, Augustýn, Zdeněk předem moc děkuji za vyřízení
Odpověď
Dobrý den,
původy a výklady jmen jsou velmi pěkně zpracovány v několika publikacích o významu jmen. Alespoň některý titul je dostupný v každé větší knihovně, v NK ČR jsou k dispozici např. následující tituly:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-0775-X.
KOPEČNÝ, František. Průvodce našimi jmény. 2., přeprac. a rozš. vyd. Praha : Academia, 1991. 259 s. ISBN 80-200-0016-X.
BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. Vyd. 1.. Praha : Šulc a spol., 1992. 231 s. ISBN 80-901204-3-1.
RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 3. vyd. Praha : Libri, 2003. 498 s. ISBN 80-7277-197-3.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd.. Praha : Regia, 2003. 735 s. ISBN 80-86367-35-5.
Na internetu zpřístupnilo nakladatelství Libri vybrané knihy, mezi nimi je i dostupná kniha Václava Rameše "Po kom se jmenujeme?", kde se můžete dočíst o jednotlivých jménech. Databázi knih naleznete na adrese http://libri.cz/databaze.php , Vámi uvedená jména pak v následujících odkazech:
Renata - http://libri.cz/databaze/jmena/den.php?m=10&d=13
Radek - http://libri.cz/databaze/jmena/den.php?m=3&d=21
Simona - http://libri.cz/databaze/jmena/den.php?m=12&d=12
Kamila - http://libri.cz/databaze/jmena/den.php?m=5&d=31
Libuše - http://libri.cz/databaze/jmena/den.php?m=7&d=10
Augustýn - http://libri.cz/databaze/jmena/den.php?m=8&d=28
Zdeněk - http://libri.cz/databaze/jmena/den.php?m=1&d=23
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2011 10:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu