Význam (definice) slova role ve smyslu zemědělský pozemek
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne význam slova role (zemědělský pozemek). Rád bych znal jeho charakteristiku a význam.
Odpověď
Dobrý den,
role 1. knižně a zastarale znamená orný pozemek, orané pole, popř. úrodné pole; básnicky může označovat pole vůbec, nebo 2. starou pozemkovou míru (asi půl lánu, lán původně ozn. rozlohu jednoho selského dvoru). Etymologicky role vznikla ze orati, přesmykem r - o (srov. rolník), což ukazuje k významu orané pole.
Literatura:
Slovník spisovného jazyka českého / za vedení Boh. Havránka ... [aj.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. -- 2., nezměněné vyd.. -- Praha : Academia, 1989. -- 8 sv. ; 22 cm
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s. ; 21 cm
Příruční slovník jazyka českého. -- V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. -- 9 sv. ; 25 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2008 14:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu