význam a původ příjmení Frátrik
Text dotazu
Dobrý den, zajímam se o význam a původ svého příjmení. Mohl by mi někdo pomoci? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo vyhledat příjmení Frátrik/ Frátriková v žádných nám dostupných zdrojích zabývajících se vznikem a původem příjmení. Pravděpodobně nižší výskyt tohoto příjmení na českém území zapříčinil, že nebylo toto příjmení zařazeno do žádných českých příruček zabývajících se vznikem a původem příjmení. Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk Český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám snad mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011 žilo, dle serveru www.kdejsme.cz, v České republice 75 osob s příjmením Frátrik/ Frátriková. Z toho 37 mužů a 38 žen. Nejčastěji pak v Praze, Kladně, Kroměříži či Vsetíně.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
Projité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2012 07:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu