Význam a použití slova "dlužno"
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě význam, případně výklad a správné použití slova "dlužno", zejména ve spojení "dlužno dodat" a "dlužno rozumět".
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, paní Černohousová,
slovo dlužno ve smyslu „je třeba“ bylo v obrozenecké době přejato z ruského „dolžno“ (česky muset) (Machek, 2010, s.121). Byla to snaha obrozenců nahradit německé slovo müssen (musit, muset) slovanským ekvivalentem (Zubatý, 1922, s.1-9).
Dlužno říct, dodat se používá ve formálním projevu vůči druhým ve smyslu „musím (ještě) dodat, (dále) uvést, že..., v této souvislosti je vhodné se ještě zmínit o tom, že…, jinak řečeno já chci říci něco, je třeba říct ještě“ (Čermák, 2009, s.214).
Výraz dlužno rozumět má stejný význam jako výrazy dlužno dodat a dlužno říct.
Použité zdroje
ČERMÁK, František. Slovník české frazeologie a idiomatiky. 4, Výrazy větné. Praha: Leda, 2009, s. 214. ISBN 978-80-7335-219-6.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 5. vyd. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010, s.121. ISBN 978-80-7422-048-7.
ZUBATÝ, Josef. Musiti. Naše řeč. Praha, 1922, 6(1), 1-9. ISSN 0027-8203.
JUNGMANN, Josef. Slovník česko-německý. 2. vyd. Praha: Academia, 1990, 5 sv.
ČERMÁK, František. Periferie jazyka: slovník monokolokabilních slov. Praha: NLN, Nakladatelství lidové noviny, 2014, 280 s. ISBN 978-80-7422-349-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
20.03.2017 11:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu