Vývoj volebního práva na našem území
Text dotazu
Dobrý den, hledám spíše dějepisné knihy či studie, které by stručně shrnovaly vývoj volebního práva na našem území, většinou nacházím dost obsažné knihy zabývající se dějinami práva a správy (Dějiny českého a československého práva do roku 1945, Karel Malý a kol.; Vývoj česko-slovenského práva 1945-1989, Jan Kuklík a kol.). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
z publikací věnujících se volebnímu právu jsme pro Vás vytipovali následující dokumenty:
SOUKUP, František. Kdo volí .. a jak se volí do zemského sněmu českého: stručný obsah zemského řádu volebního. Praha: Tiskové družstvo českoslovanské strany sociálně demokratické, [1901?]. s. [3]. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:5c2bbb70-5fc7-11e7-94b3-005056825209
PRAŽÁK, Jiří. Rakouské právo veřejné. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:12625600-5808-11dd-89e3-000d606f5dc6
Volební řád do říšské rady: zákon, daný dne 26. ledna 1907, o trestních ustanoveních na ochranu volební a shromažďovací svobody. Praha: Kotrba, 1907]. s. 4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:70fda150-e8ba-11e6-8b85-5ef3fc9ae867
TŮMOVÁ, Marie. Pro volební právo žen. V Králově Poli: Práva Ženy, 1911. s. [1]. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:62153030-67fe-11e8-bfeb-5ef3fc9bb22f
Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto. s. 915. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:7f970310-0a76-11e5-ae7e-001018b5eb5c
(heslo: Volební řády)
NOVÁK, Miroslav a LEBEDA, Tomáš. Volební a stranické systémy: ČR v mezinárodním srovnání. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, 2004. s. [1a]. ISBN 80-86473-88-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4b0c88e0-ff40-11e4-93b2-001018b5eb5c (obsahuje část 2 a 3, která se věnuje naší republice poměrně podrobně)
CHYTILEK, Roman a ŠEDO, Jakub. Volební systémy. Brno: Masarykova univerzita v Brně, Mezinárodní politologický ústav, 2004. s. 8. ISBN 80-210-3548-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9720e220-3a1f-11e5-b57a-005056825209 (kapitola 7 - vývoj volební systému)
KRÁKORA, Pavel, Univerzita Palackého a Olomoucké centrum otevřeného vzdělávání. Svobodné volby v Československu 1990 - Referendum o dalším směřování státu a společnosti. Praha: Epocha, 2010. s. [8]. ISBN 978-80-7425-078-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:dfbb7fe0-7b99-11e8-ad64-005056825209
CHOVANEC, Jaroslav. Zastupitelská soustava Československé socialistické republiky. Praha: Mladá fronta, 1974. s. 101. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ba5f33d0-aa7f-11e8-a81d-5ef3fc9bb22f
Encyklopedie českých právních dějin. ISBN 978-80-7418-282-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:94c60250-1f20-11e9-b427-005056827e51
ZDOBINSKÝ, Stanislav. Volební systém ČSSR v otázkách a odpovědích. Praha: Svoboda, 1980. s. 24. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:656f2880-9e89-11e5-b404-005056825209
BAHENSKÁ, Marie a MALÍNSKÁ, Jana. Ženy a politika: (1890-1938). Praha: Masarykův ústav a Archiv AV ČR, 2014. s. 309. ISBN 978-80-87782-24-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b2b419fd-ea43-423b-816a-e96f7551a8ed
KREJČÍ, Oskar. Kniha o volbách. Praha: Victoria Publishing, 1994. s. 103. ISBN 80-85605-88-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:558e68c0-7d1d-11e8-be68-5ef3fc9bb22f
Dokumenty k ústavnímu vývoji Československa. Karolinum. ISBN 80-246-0177-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b0f66e90-6863-11e6-9747-005056827e52
Tématu se věnuje také řada závěrečných vysokoškolských prací:
ŠAFRÁNEK, Daniel. Vývoj volebního práva v českých zemích od roku 1848. Pardubice, 1997 [cit. 2021-04-23]. Bakalářská práce. Univerzita Pardubice. Vedoucí práce PhDr. Miloš Charbuský, CSc. Dostupné online z: https://dk.upce.cz//handle/10195/17971
KVĚT, Jakub. Volební systém v ČR: vývoj a současný stav [online]. Praha, 2011 [cit. 2021-04-16]. Bakalářská práce. Vysoká škola finanční a správní, a.s. Vedoucí práce Mgr. Jan Charvát, Ph.D. Dostupné z: https://theses.cz/id/g6vjf8/.
DOLEŽAL, Tomáš. Volební systém v ČR : Historický vývoj a ústavněprávní aspekty [online]. Praha, 2015 [cit. 2021-04-16]. Diplomová práce. Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. Vedoucí práce René Petráš. Dostupné z: https://theses.cz/id/8o2a07/.
ZEMAN, Jan. Volební systém v ČR [online]. Praha, 2015 [cit. 2021-04-16]. Diplomová práce. Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. Vedoucí práce René Petráš. Dostupné z: https://theses.cz/id/ultkke/.
HORÁK, Marek. Volební systémy v ČR [online]. Praha, 2006 [cit. 2021-04-16]. Bakalářská práce. AMBIS vysoká škola, a.s. Vedoucí práce JUDr. Ondřej Kuchař. Dostupné z: https://theses.cz/id/o7avhn/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.04.2021 19:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu