Byliny jako syřidlo při výrobě sýrů

Text dotazu

ZAJÍMALO BY MNE JAKOU FORMOU DO SÝRU VYUŽÍVALI SVÍZEL SYŘIŠŤOVÝ ČI JAK ZÍSKÁVALI JINÉ BYLINY A Z ČEHO SYŘIDLO VYRÁBĚLI. . EXISTUJE NĚKDE UKÁZKA VÝROBY SÝRU?
ZDA LIDÉ VYRÁBĚLI SÝR SPÍŠE TVAROHOVÝ ČI I TRVANLIVÝ.
MOC DĚKUJI ZA INFORMACI.

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

Otázka ohledně použití svízele syřišťového už byla jednou službou Ptejte se knihovny zpracována, odpověď si můžete projít zde: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/syreni-syru-1

Při hledání odpovědí na Vaše dotazy jsme častěji narazili na informaci, že v minulosti se jako syřidla používaly spíše látky živočišného původu. Syřidlo se často vyrábělo z telecího žaludku, nejlépe z žaludku mladého telete, které se zatím krmilo pouze mlékem. Žaludek se solil, následně sušil a po osmi měsících se mohl použít v sýrařství.

Některé byliny však také mají účinky syřidla (sráží mléko), nejjednodušší je užití octa, a kromě svízele syřišťového lze použít i kopřivy, šťovík, některé druhy bodláků, ve Středomoří se užívaly výtažky z fíků nebo artyčoků. Svízel syřišťový lze využít rovněž na barvení (jak sýra, tak např. i vlny) – nažluto pomocí nadzemní části rostliny, načerveno barví kořeny.

Jediný konkrétní návod, jenž jsme dohledali a který popisuje, kterak svízel zpracovat, je tento: Jak se používá svízel jako sířidlo?

Ano, i v domácích podmínkách lze vyrobit trvanlivý sýr. Ten se na rozdíl od tvarohovitého čerstvého sýra (který se pouze vykapává) několik hodin lisuje. Trvanlivost se zvýší naložením do solného roztoku, uzením, zatavením do vosku apod. U některých druhů sýru je žádoucí zrání (sýr se konzumuje až po několika týdnech až měsících, záleží na druhu).

Dohledali jsme několik knih s návody k domácí výrobě sýrů a tyto (z 19. století) obsahují popis výroby sýrů typu Cheddar, Camembert, Livarot a další. Od středověku jsou známé syrečky, bačové na slovenských kolibách připravují oštiepok a další sýrové produkty – možnosti výroby sýra tedy ani historicky nebyly jednotvárné.

Výrobě sýra je zasvěceno Muzeum Olomouckých tvarůžků Muzeum Olomouckých tvarůžků - Tvarůžky, kde můžete zhlédnout expozici. Jak si připravit jednoduchý čerstvý sýr lze vidět v následujícím dokumentu České televize: https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/218562220460003-mleko/0/63813-vyroba-domaciho-syra

Jak v domácích podmínkách vyrobit zrající sýr se můžete dozvědět např. v tomto videu: Bing Videa

Další zdroje:

ŠAFRÁNEK, Karel. Domácí hospodyně: důležité pokyny našim hospodyňkám. V Chrudimi: Michael Emanuel Holakovský, 1895, s. 173. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:61ec08b0-083f-11e7-9446-005056827e51

HANSGIRGOVÁ, Františka. Hospodyně našeho věku: krátké naučení vedení městského i venkovského hospodářství. V Praze: I.L. Kober, 1865, s. 94. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3ec36390-6963-11e6-a9cc-005056825209

PICHOVÁ-POLÁKOVÁ, Berta. Příruční kniha mlékařská. V Praze: Tiskem a nákladem knihtiskárny Dra. Edv. Grégra, 1891, s. [a]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5f934310-f4a0-11e6-bf7e-005056825209

UČŇOVÁ, Michaela. Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Praha: Česká televize, 2020. sv. 2, s. 54. ISBN 978-80-7404-316-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6ad39ef8-9bd2-4dfc-b746-5a07c452f07c

Rolník: orgán cís. král. mor. slez. společnosti pro zvelebení orby, přírodo- a zeměznalství. Brno: C.k. hosp. společnost, 18.07.1871, 8(30), s. 117. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:64bf33e0-784c-11e8-be68-5ef3fc9bb22f

Obor

Zemědělství

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

01.09.2025 11:31

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu