vysvětlení pranostiky
Text dotazu
Lucie noci upije, ale dne nepřidá - vysvětlení pranostiky
Odpověď
Ivan Synek: Lucie noci upije a dne nepřidá.
Svátek Lucie je 13. prosince.  Připomeňme, že zimní slunovrat připadá na datum kolem 21. prosince (je to každý rok poněkud jindy). Co tedy vlastně znamená pranostika: Lucie noci upije a dne nepřidá ? Má to ňáký hlubší význam nebo je to jen takový nepřesný plácnutí ? Význam to má a dost přesnej. Leč mnozí vykladači to vykládají mylně, když vysvětlujou, že při přechodu z Juliánského kalendáře na kalendář Gregoriánský se posunulo datum zimního slunovratu o 13 dnů, což srovnávají s tím jevem, že Velká říjnová revoluce byla v listopadu. K tomu posunu skutečně došlo, jak víme, s datem oslav Říjnové revoluce to souvisí, ale že by to souviselo s tou pranostikou o Lucii, to je blbost, tedy omyl, a mě může šlak trefit, když to čtu někde v novinách, protože ten novinář, co to píše, by jistě vyhověl Zemanově představě o novinářích. (Jest otázkou, jestli význam tý pranostiky zná Zeman, to nevím.)
Má se to takhle: Podívejme se na časy východů a západů Slunce v prosinci pro místo o zeměpisných souřadnicích 50o severní šířky a 15o východní délky. Časy jsou uvedeny ve středoevropském čase (SEČ) :
DEN
VÝCHOD
h min
PRŮCHOD
h min s
ZÁPAD
h min
1 S
2 Č
3 P
4 S
5 N
6 P
7 Ú
8 S
9 Č
10 P
11 S
12 N
13 P
14 Ú
15 S
16 Č
17 P
18 S
19 N
20 P
21 Ú
22 S
23 Č
24 P
25 S
26 N
27 P
28 Ú
29 S
30 Č
31 P
7 37
7 38
7 40
7 41
7 42
7 43
7 44
7 46
7 47
7 48
7 49
7 50
7 50
7 51
7 52
7 53
7 54
7 54
7 55
7 56
7 56
7 57
7 57
7 57
7 58
7 58
7 58
7 58
7 59
7 59
7 59
11 49 10
11 49 33
11 49 56
11 50 20
11 50 45
11 51 11
11 51 36
11 52  3
11 52 30
11 52 57
11 53 25
11 53 53
11 54 21
11 54 50
11 55 19
11 55 48
11 56 18
11 56 47
11 57 17
11 57 46
11 58 16
11 58 49
11 59 16
11 59 46
12  0 15
12  0 45
12  1 14
12  1 44
12  2 13
12  2 42
12  3 10
16  1
16  0
16  0
16  0
15 59
15 59
15 59
15 58
15 58
15 58
15 58
15 58
15 58
15 58
15 58
15 59
15 59
15 59
16  0
16  0
16  0
16  1
16  2
16  2
16  3
16  4
16  4
16  5
16  6
16  7
16  8
Všimněme si nejprve časů západů slunce a vidíme, že od počátku prosince Slunce zapadá večer čím dál tím dříve, až někdy kolem 13. prosince se ten trend změní a od toho dne Slunce zapadá čím dál tím později, ergo "Lucie noci upije". Podívejme se však na východy Slunce, v průběhu prosince Slunce vychází ráno čím dál tím později a tento trend se nezmění 13. prosince, odtud tedy ta druhá část pranostiky: "a dne nepřidá". Tento trend se nezmění  ani v den slunovratu 21. prosince, a zastavuje se až kolem Nového roku a teprve pak začne ráno Slunce vycházet později, tedy v řeči pranostiky "přidává se dne".
Proč tomu tak je ? Hlavní příčina je, že Země neobíhá kolem Slunce po kružnici, ale po mírně protáhlé elipse. Souvisí s tím i jev, že sluneční hodiny se v průběhu roku rozcházejí s hodinkama. V důsledku toho, že oběžná dráha Země není kružnice, tak středový úhel, který Země urazí za den není v průběhu roku vždy stejný (viz Keplerovy zákony). Na hodinkách se čas odměřuje časovou škálou, která se nazývá "střední sluneční čas" a který plyne pravidelně. Čas kdy slunce kulminuje se nazývá "pravé poledne" a období mezi dvěma kulminacemi Slunce se nazývá "pravý sluneční den" a čas měřený v tomto systému zdánlivých poloh Slunce se nazývá "pravý sluneční čas". Pravý sluneční den nemá stabilní délku. Rozdíl mezi středním slunečním časem a pravým slunečním časem se nazývá "časová rovnice". Její průběh během roku zobrazuje graf:
Co z toho lze vyčíst ? Čtyřikrát do roka (15. dubna, 14. června, 31. srpna a 24. prosince) je časová rovnice rovna nule. V tyto dny se údaje slunečních hodin (pokud jsou správně seřízeny) shodují s náramkovými (pokud jdou dobře). Ale ku příkladu začátkem listopadu, kde je lokální maximum časové rovnice, se sluneční hodiny odlišují od náramkových o cca 16 minut.
Komu todle bylo už dřív jasný, tomu se omlouvám, za ten výklad. Ten, komu to jasný dřív nebylo a teď už je, může teď takový experty, co vykládaj tu pranostiku přechodem na Gregoriánský kalendář, či jinými obskurnostmi, poslat tam, kde slunce nikdy nezapadá (ani nevychází).
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
02.12.2008 09:06
jan píše:
Úterý 22.09.2015 15:25
vyznam
sveta barbora taha sane do dvora
PSK - admin píše:
Čtvrtek 24.09.2015 16:01
Dobrý den, význam pranostiky se nám bohužel nepodařilo zjistit. Ačkoli je v různých knihách o pranostikách uvedena, nikde není zmíněn již jeho význam. Osobně se domníváme, že smysl by mohl být v přicházejícím zimním počasím, resp. sněhem - saně do dvora by mohly znamenat přípravu právě na blížící se sníh. S pozdravem služba Ptejte se knihovny
Zuzana píše:
Středa 25.11.2015 17:26
Teplý leden, k nouzi krok jen jeden a Když déšť leden snáší, neduhy s ním kráčí
Prosím, jaký je význam?
PSK - admin píše:
Pátek 27.11.2015 08:59
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/pranostiky-na-mesic-leden
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu