Výslovnost slova Eurydice
Text dotazu
Mohla bych se zeptat jaká je správná výslovnost
názvu Eurydice. Předem děkuji za vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
řecké jméno Eurydike má výslovnost [-dyké], skloňování 2.p. -ky nebo nesklon.; česká podoba je Euridika [-dy-], 2.p. -ky; anglicky Eurydice by odpovídala výslovnosti [ju-] (správnou výslovnost celého jména jsme bohužel ve slovnícíh nenalezli).
Význam jména se vykládá jako "široká, obsáhlá".
Použitá literatura:
HŮRKOVÁ, Jiřinq. Antická jména : jak je číst a skloňovat. 1. vyd.. Praha :
AMU, 2005. 165 s. ISBN 80-7331-044-9
FRONEK, Josef. Velký anglicko-český slovník = Comprehensive English-Czech dictionary. 1. vyd.. Praha : Leda, 2006. 1734 s. ISBN 80-7335-071-8
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Vyd. 4., přeprac. a dopl.. Praha : Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.05.2008 13:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu