Vykazování úplných nákladů
Text dotazu
Dobrý den, píšu odbornou práci na téma full costing ve veřejné výzkumné instituci. Mohli byste mi, prosím, doporučit vhodnou odbornou literaturu? Děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď
Níže naleznete pár tipů na vhodné dokumenty k Vašemu tématu jak z fondu CIKS VŠE, tak také z internetu. Velká část z nich má volně přístupné plné texty. Doporučuji Vám také prohlédnutí seznamů použité literatury u jednotlivých vysokoškolských kvalifikačních prací jako inspiraci pro případné další relevantní materiály k Vašemu tématu.
Při hledání Vašeho tématu, jak na volném webu, tak např. i v rámci Souborného katalogu VŠE (http://library.vse.cz) doporučuji použít např. následující termíny:
full costing / full cost
controlling
analýza nákladů
řízení nákladů
kalkulace nákladů
nákladové účetnictví
Příklady tištěných publikací ve fondu CIKS VŠE
Anthony, Robert Newton a Young, David W. Management control in nonprofit organizations. 7th ed. Boston: McGraw-Hill, 2003. xv, 942 s. ISBN 0-07-250825-6.
Eschenbach, Rolf a kol. Controlling. 2. vyd. Praha: ASPI, 2004. 814 s. ISBN 80-7357-035-1.
Fibírová, Jana, Šoljaková, Libuše a Wagner, Jaroslav. Nákladové a manažerské účetnictví. Vyd. 1. Praha: ASPI, 2007. 430 s. ISBN 978-80-7357-299-0.
Hofmeister, Roman a Stiegler, Harald. Controlling. Praha: Babtext, [2001]. 151 s.
Král, Bohumil. Manažerské účetnictví. 3. dopl. a aktualiz. vyd. Praha: Management Press, 2010. 660 s. ISBN 978-80-7261-217-8.
Komise Německého knihovnického institutu pro otázky organizace a provozu. Využití metody controllingu ve veřejných knihovnách. 1. vyd. Praha: Národní knihovna ČR, 1996. 104 s. Studijní texty. ISBN 80-7050-226-6.
Matyáš, Ondřej a Stránský, Jakub. Controlling nevládních neziskových organizací. Vyd. 1. Praha: Oeconomica, 2010. 182 s. ISBN 978-80-245-1726-1.
Otrusinová, Milana. Controlling ve veřejné správě = Controlling in public administration: teze disertační práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011. 42 s. Teze disertační práce = Doctoral thesis summary. ISBN 978-80-7454-045-5.
Popesko, Boris. Moderní metody řízení nákladů: jak dosáhnout efektivního vynakládání nákladů a jejich snížení. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 233 s. Prosperita firmy. ISBN 978-80-247-2974-9.
Wagner, Jaroslav. Měření výkonnosti: jak měřit, vyhodnocovat a využívat informace o podnikové výkonnosti. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2009. 248 s. Prosperita firmy. ISBN 978-80-247-2924-4.
Příklady vysokoškolských kvalifikačních prací VŠE (plné texty jsou dostupné v rámci Souborného katalogu VŠE - http://library.vse.cz)
Chvojková, Lenka. Evropská politika výzkumu a její dopad na finanční management vysokých škol. Praha, 2012. Vedoucí práce Pavel Neumann.
Luzan, Dmitrij. Role controllingu v organizaci. Praha, 2007. Vedoucí práce Hana Mikovcová.
Picková, Iva. Využití manažerského účetnictví v podmínkách občanského sdružení Šternberk Chapter of People to People International. Praha, 2013. Vedoucí práce Ondřej Matyáš.
Umanová, Věra. Rozpočet a kalkulace jako nástroje controllingu v neziskových organizacích. Praha, 2009. Vedoucí práce Ondřej Matyáš.
Příklady volně dostupných online zdrojů
The administrative, legal and financial management of projects in the 7th Framework Programme - An overview of the rules and principles & czech experience
http://www.fp7.cz/files/istec_publications/Chvojkova-Administrative-sazba-cele-final.pdf
Co je to "full cost"
http://www.fp7.cz/cs/financovani-a-management-projektu-7-rp/full-costing
Financially Sustainable Universities: Towards Full Costing in European Universities
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.eua.be%2FLibraries%2FPublications_homepage_list%2FFinancially_Sustainable_Universities-1.sflb.ashx&ei=0SLdUoO7N-KryAPm9IHoAg&usg=AFQjCNHud_etrX6a7FWRfnuYMrgDCIQgdA&bvm=bv.59568121,d.bGQ&cad=rja
Full Costing in Czech Universities
http://www.fp7.cz/files/dokums_raw/link-no-94coverlepicova_1272293373.pdf
Full cost: výzva nebo hrozba? (Sborník příspěvků z mezinárodní konference)
http://conference.muni.cz/media/201657/full-cost_web.pdf
Guide to Financial Issues relating to FP7 Indirect Actions
http://www.ikerkuntza.ehu.es/p273-shpreuct/es/contenidos/informacion/vri_pe_guias/es_vri_guia/adjuntos/FP7_financialguide_18-03-2013.pdf
Kalkulace režijních nákladů na vysokých školách a výzkumných organizacích
http://www.tvp.zcu.cz/cd/2013/PDF_sbornik/9.pdf
Obecná pravidla (rámcová metodika) pro vykazování skutečných nepřímých nákladů v projektech programu OP VaVpI
http://www.fp7.cz/files/dokums_raw/vavpifullcostmetodikafinal_1253201505.pdf
Metoda full cost – výzva pro české vysoké školy?
http://www.vse.cz/polek/download.php?jnl=cfuc&pdf=88.pdf
Vykazování úplných nákladů na evropských univerzitách z pohledu EUA (str. 7)
http://www.tc.cz/cs/storage/6828609015cdf480c63d0181814a032f539933bf?uid=6828609015cdf480c63d0181814a032f539933bf
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
22.01.2014 08:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu