Výfukové plyny z dieslových motorů - smrtící?
Text dotazu
Dobrý den.
Nevíte, prosím, jak moc toxické jsou výfukové plyny z dieslových motorů (přímo se ptám na dieslové motory)? Mají smrtící účinky? Pokud ano, kolik litrů benzínu je třeba spálit k dosažení smrtelné koncentrace? Za jak dlouhou dobu nastává smrt? A může v jedné místnosti na následky otrávy zemřít větší počet lidí*?
*Tím myslím desítky, možná i stovky.
PS: NEBOJTE, NECHYSTÁM SE SPÁCHAT SEBEVRAŽDU ANI (HROMADNOU) VRAŽDU.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Nejprve bych Vám doporučil projít si některé knihy z oboru Toxikologie, které se nacházejí v našem fondu: https://vufind.techlib.cz/Search/Results?lookfor=toxikologie&type=AllFields.
Dále jsem pro Vás vytipoval následující odborné články a 1 absolventskou práci:
1. ARIAS UGARTE, Juan Gustavo. Studies of Air Pollutants and Their Impact on Respiratory and Cardiovascular Diseases in the El Paso Del Norte Region with Emphasis on Mobile Emissions. Ann Arbor: The University of Texas at El Paso, 2017. Order No. 10285353. ISBN 9780355036305. Dostupné z: http://ezproxy.techlib.cz/login?url=https://search.proquest.com/docview/1925002706?accountid=119841
2. BIELACZYC, Piotr, Joseph WOODBURN, Dariusz KLIMKIEWICZ, Piotr PAJDOWSKI a Andrzej SZCZOTKA. An examination of the effect of ethanol–gasoline blends' physicochemical properties on emissions from a light-duty spark ignition engine. Fuel Processing Technology. 2013, 107, 50-63. DOI: http://ezproxy.techlib.cz/login?url=https://doi.org/10.1016/j.fuproc.2012.07.030. ISSN 0378-3820. Dostupné také z: http://ezproxy.techlib.cz/login?url=http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378382012002925
3. UBLOVÁ, Michaela. Intoxikace oxidem uhelnatým. Vývoj a současný trend smrtelných otrav oxidem uhelnatým. Retrospektivní studie smrtelných otrav oxidem uhelnatým ve východočeském regionu (1947-2006). Epidemiologické zhodnocení [online]. Olomouc, 2018 [cit. 2018-06-06]. Dostupné z: https://theses.cz/id/equaxq/. Disertační práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Lékařská fakulta. .
Co se týče toxikologie pevných chemických látek či kapalin, existují toxikologické listy, které jsou na internetu volně dostupné ke stažení (např. databáze ATSDR: https://www.atsdr.cdc.gov/). Nejsem si vědomý toho, že by nějaké podobné toxikologické listy existovali i pro směsi plynů vznikající spalováním pohonných hmot. Můžete se zkusit obrátit na Státní zdravotní ústav (http://www.szu.cz/), ale pochybuji, že Vám tam budou schopni odpovědět.
Dle mého názoru vzniká při spalování pohonných hmot oxid uhelnatý, který je základní příčinou smrtelné otravy. Tedy můžete zapátrat, jaká je smrtelná koncentrace oxidu uhelnatého a můžete mít Vaši odpověď. Přikládám odkaz na toxikologický profil oxidu uhelnatého:
https://www.atsdr.cdc.gov/ToxProfiles/tp.asp?id=1145&tid=253
Pokud Vás téma toxikologie výfukových plynů hluboce zajímá, doporučil bych Vám objednat si rešerši v Národní lékařské knihovně (https://nlk.cz/sluzby/reserse/).
Přikládáme další užitečné odkazy:
http://pvac.vscht.cz/ustav/sites/default/files/files/SpecTox.pdf
https://www.irz.cz/
https://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/index.asp
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
05.06.2018 17:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu